Drie jaar celstraf voor rooftocht in Smilde, Hoogersmilde, Hijkersmilde en en Bovensmilde. Daders sloegen toe als de caravan van de oprit verdween

Drie jaar cel voor een 28-jarige Groninger en 20 maanden cel (waarvan de helft voorwaardelijk) voor een 20-jarige Assenaar voor een rooftocht in de Smildes en in Assen langs tien huizen van vakantiegangers. Als de caravan van de oprit verdween, sloegen ze toe.

De rechtbank in Assen.

De rechtbank in Assen.

De verdachten stonden twee weken geleden terecht voor veertien inbraken, maar de rechtbank vond tien daarvan bewezen.

De twee mannen maakten eerste verkennende rondes, waarbij hun auto een paar keer is herkend. Vervolgens keken ze waar er een caravan stond. Was de caravan een paar dagen later vetrokken, dan roofden ze het huis leeg.

Daarbij haalden ze het hele huis overhoop en maakten ze flinke inbreuk op de privacy, aldus de rechtbank. Uit tapgesprekken van hun vriendinnen bleek dat de mannen er een gewoonte van hadden gemaakt om ‘s nachts inbraken te plegen. Tussendoor legden ze de gestolen spullen thuis neer.

Geen berouw getoond

De rechtbank nam bij de veroordeling mee dat de mannen geen berouw toonden. Ze ontkenden alles bij de zitting, op één inbraak na. De Groninger van 28 jaar had daarbij meer op zijn kerfstok, waardoor de straf voor hem veel hoger uitvalt dan voor zijn mededader. ,,Hij wenste geen verantwoordelijkheid te nemen en zat nog in zijn proeftijd.’’

De jongere verdachte uit Assen heeft volgens de rechtbank laten zien dat hij zijn leven wil beteren. Hij kreeg daarom 20 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarbij moet hij zich laten begeleiden bij zijn schulden en meewerken aan het vinden van dagbesteding en behandeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu