Drie warmtepompen geplaatst op dak sportcomplex in Coevorden: 'Eind dit jaar zijn we volledig gasloos'

Warmtepompen bij sportcomplex De Swaneburg in Coevorden. Foto: De Swaneburg

Op het dak van De Swaneburg op sportpark De Pampert in Coevorden zijn drie warmtepompen geplaatst. Daarmee zet het bestuur van het sportcomplex opnieuw een stap om de gaskraan eind dit jaar dicht te draaien.

Projectleider Anton Beekman zegt dat een gasloos gebouw wel automatisch tot meer elektriciteitsverbruik. Daarvoor zijn in de afgelopen jaren 786 zonnepanelen geplaatst.

,,Die wekken ongeveer 70 procent van de elektriciteit op die we verbruiken, maar die elektriciteit wordt niet altijd opgewekt wanneer we die ook nodig hebben. We kopen dus ook in de vorm van groene stroom nog steeds elektriciteit in.”

Als de gaskraan eind dit jaar definitief dicht gaat, dan is het sportcomplex - bestaande uit een sporthal en een zwembad - volledig CO2–vrij. ,,Daarmee lopen we voor op de doelen die de gemeente Coevorden zich heeft gesteld. Ook t.o.v. de landelijke doelen op dit gebied liggen we ver voor”, zegt Beekman.

Verwarming dankzij aardwarmte

Het zwembad wordt straks vooral dankzij aardwarmte - dankzij een installatie van installatiebureau Van Dorp uit Hengelo - verwarmd. Dat gebeurt via een gesloten systeem, met putten die 140 meter diep zijn. De overtollige warmte die dankzij collectoren op het zwembaddak in de zomer wordt opgewekt, verdwijnt in de bodem. In de winter kan die warmte worden gebruikt om het zwemwater op de juiste temperatuur te krijgen.

Half miljoen euro

Het totale project kost een half miljoen euro. De gemeente en de provincie leggen respectievelijk 150.000 en 140.000 euro op tafel. De rest krijgt de stichting in de vorm van een lening van de gemeente.

De Swaneburg werd in 2013 door de Coevorder gemeenteraad van de ondergang gered. Het toen nog houwtje-touwtjezwembad, dat destijds nooit zo gebouwd had mogen worden, werd verspijkerd dankzij 1,8 miljoen euro aan gemeenschapsgeld.

In september 2019 ging de gemeenteraad alsnog akkoord met de financiering om het complex gasloos te maken. Dat besluit had eerder genomen zullen worden, maar omdat er twijfel was over de technische en financiële haalbaarheid werd een tweede onderzoek naar het plan gehouden. Dat wees uit dat alle seinen op groen stonden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu