Dries van Agt over aantijging Molukse treinkaping: ‘Ik voel me besmeurd’

Dries van Agt. Foto: Bert Beelen

Oud-Premier Dries van Agt is boos en verdrietig over de ‘aantijging’ dat hij de opdracht heeft gegeven om de Molukse treinkapers in 1977 dood te laten schieten.

Oud-premier Van Agt, was in 1977 minister van Justitie. De Volkskrant meldde dinsdag dat drie voormalige officieren getuigen dat de militairen die destijds de trein moesten bestormen de opdracht kregen om alle kapers te doden. Van Agt zou die opdracht gegeven hebben.

Treinkaping De Punt

In 1977 kaapten negen gewapende Molukkers de trein bij De Punt. Bij de bestorming van de trein, na drie weken onderhandelen, stierven zes kapers en twee gegijzelden. De nabestaanden stellen dat een aantal van de kapers al uitgeschakeld was en dat de kapers daarna nog geëxecuteerd zijn. Om dat te bewijzen, zijn ze een proces begonnen. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, wil Van Agt nu oproepen als getuige.

 

Van Agt: ,,Ik heb al een aantal malen gezegd dat die aantijging volstrekt ongegrond is. Dat het eenvoudigweg niet waar is. De waarheid is eerder andersom. Wij hebben het consigne uitgegeven: neem zo weinig mogelijk mensen het leven. Dat is het verhaal. De werkelijkheid en de waarheid. Ik voel me ongelofelijk besmeurd en tekort gedaan."

Als u opgeroepen wordt als getuige, gaat u dan?

,,Ik ben verplicht te verschijnen als de rechter me oproept. Tenzij ik doodziek in een ziekenhuis lig. En ik zou bijna doodziek worden van deze buitengewoon pijnlijke aantijging.”

Het duikt keer op keer op? Komt u hier ooit nog vanaf?

,,Die hoop begin ik te verliezen. Het komt telkens terug. Ik voel me daar echt beledigd door. Zwaar tekort gedaan ook. Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat serieuze mensen een van ons daar toe in staat acht. Toen niet en nu niet. En dan gaat het niet alleen om mij. Ik ben de enige die nog leeft, maar we hebben het hier ook over lieden als Joop den Uyl en Max van der Stoel. Mensen van deze morele kwaliteit, daar past deze aantijging niet bij.”

Het is ruim 40 jaar geleden. U bent juridisch onderlegd. Kan men u nog iets nadragen?

,,Ik doe daar geen uitspraken over. Ik wil de rechter daarin niet beïnvloeden.’’

U hebt destijds ook Kamervragen beantwoord. Je kunt stellen dat u toen niet de waarheid zei tegen de Tweede Kamer?

,,Dat kun je niet stellen Op basis van de kennis die ik toen had hebben we naar waarheid de vragen beantwoord.”

U stelde toen bijvoorbeeld dat er geen kapers door een kogelregen zijn getroffen. Dat was wel zo.

,,Ik kan alleen zeggen wat ik al gezegd heb. Ik heb geantwoord met de kennis die ik toen had. Die kogelregen? Er zijn aanmerkelijk meer kogels afgevuurd dan ik had verwacht. De kop van de trein werd beschoten maar de gedachte was dat de gijzelnemers weg zouden duiken en dat ze dan helemaal niet gewond zouden raken Dat was de bedoeling en dat was ook de instructie. Ik heb geen onwaarheden gesproken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu