Dringend advies: draag mondkapje op middelbare school om corona te bestrijden. 'Als de scholen daardoor open kunnen blijven, zijn wij voor'

Foto: ANP

De VO-raad, de vereniging van middelbare schoolbesturen, is voorstander van het dragen van mondkapjes op scholen. Dat advies hebben zij donderdag uitgebracht aan minister Slob van Onderwijs.

De VO-raad was tot voor kort tegenstander van verplichte mondkapjes, maar zei woensdag van mening te zijn veranderd. ,,We kunnen ons voorstellen dat dit landelijk wordt ingevoerd”, aldus een woordvoerder tegen NRC. Ook scholierenvakbond LAKS is om. ,,Als mondkapjes ervoor kunnen zorgen dat scholen open kunnen blijven, zijn wij voor”, zegt voorzitter Nienke Luijckx.

 

Luijckx was donderdag aanwezig bij het gesprek met minister Slob: ,,Het is nog niet helemaal rond. Wordt het een advies, een dringend advies of een plicht? Dat moet nog worden afgestemd binnen het kabinet. We waren bij het gesprek en er is grote consensus bij de bonden en ook VO-raad dat er mondkapjes moeten komen. De minister gaat het verder afstemmen binnen het kabinet en er wordt juridisch gekeken naar wat wel en niet kan. In de loop van de dag komt daarover een bericht.”

Meerdere middelbare scholen voerden eerder al een mondkapjesplicht in. Zo moeten onder meer leerlingen en medewerkers op het Amsterdams Lyceum en het Mendel College in Haarlem mondkapjes dragen als ze door de gangen lopen. Als ze in de les zitten, mag het mondkapje af.

Hoofdregel

Woensdag werd bekend dat het kabinet wil dat Nederlanders in het hele land vanaf nu een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca, musea en stations. Het is een ‘dringend advies’.

Rutte liet woensdag weten dat de hoofdregel over het mondkapjesgebruik is: ‘Zet binnen een mond- en neusmasker op. In het café, restaurant, de winkel, een overheidsgebouw, parkeergarage, station. Als u gaat zitten, kunt u het afzetten.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu