Dringend beroep op bezoek van mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen: mondkapje, handschoenen en wegblijven bij klachten!

Draag mondmasker en handschoenen tijdens het bezoek. Foto: DvhN

Drentse verpleeg- en verzorgingshuizen doen een dringend beroep op bezoekers: blijf weg bij klachten, draag een mondmasker én handschoenen en maximaal twee bezoekers per dag.

De gezamenlijk Drentse VVT’s (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) zijn blij dat de deuren niet op slot gaan, zoals tijdens de eerste coronagolf wél het geval was. ,,Maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van zowel medewerkers als bezoekers, om bewoners veilig en gezond te houden’’, zegt Mariska Roeters, directeur van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) namens de Drentse VVT-instellingen.

Bezoekers soms oorzaak van uitbraak

Bezoek is toegestaan, maar er wordt wel een dringend beroep gedaan op familie, vrienden en kennissen. Draag een mondkapje en handschoenen en blijf dat tijdens het bezoek doen. Houd afstand, zowel van de bewoner als van het personeel. En blijf thuis bij klachten. ,,Alle medewerkers houden zich aan deze maatregelen en wij verwachten dat ook van de bezoekers. Het komt voor dat bezoekers de oorzaak van besmettingen of uitbraken binnen de instellingen zijn’’, aldus Roeters.

Binnen veel VVT-instellingen geldt ook de regel van maximaal twee bezoekers per dag. En voor mensen met klachten geldt: ,,Wegblijven en laten testen. Wie eenmaal weer minimaal 48 uur klachtenvrij is, kan weer gezellig op bezoek komen’’, aldus Roeters.

‘Soms lopen mensen zonder mondkapje gewoon naar binnen’

,,Bij 95 procent gaat het goed. Maar er zijn ook mensen die met klachten toch bij ouderen op bezoek komen en denken dat het wel meevalt met de kans op corona. Er zijn zelfs mensen die zonder mondkapje ons personeel gewoon voorbijlopen naar binnen. We zien ook dat ze in het appartement van onze bewoners zelf dan geen mondkapje dragen terwijl ze wel een hoestje hebben of andere klachten.’‘ En dat kan echt niet, stelt Roeters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu