Drinkwaterbedrijven slaan alarm over water verslindende tuinzwembaden. 'Zo’n ding kopen? Denk twee keer na. Straks komt er geen water meer uit de kraan!'

Foto: Shutterstock

Drinkwaterbedrijven luiden de noodklok over het toenemend aantal tuinzwembaden.

Vandaag werd bekend dat Vitens en de Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) de grootste moeite hebben om voldoende druk op de leidingen te houden.

Volgens onderzoeksbureau Motivaction heeft ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vinden de drinkwaterbedrijven, want die tuinzwembaden verbruiken heel veel water.

'We zitten aan de rand van onze mogelijkheden'

,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt’’, zegt bestuursvoorzitter Jelle Hannema van Vitens. ,,Operationeel zitten we aan de randen van onze mogelijkheden.’’

Hannema kijkt met grote zorg naar de stijging van het verbruik. De watervraag was zo extreem groot, dat alleen verlagen van de waterdruk in de leidingen ervoor kon zorgen dat iedereen nog water uit de kraan krijgt.

Minder sproeien, korter douchen

Vitens en de WMD vragen de consument om de tuin niet te sproeien en korter te douchen, maar de grote boosdoeners zijn de opzetzwembaden. Mensen kopen die baden massaal nu ze deze zomer thuis blijven vanwege de coronacrisis.

,,Die dingen worden met vaak duizenden liters drinkwater gevuld”, zegt Hannema. ,,De impact op het waterverbruik is echt gigantisch. We maken ons ernstig zorgen voor wat ons de komende weken en maanden te wachten staat. Deze cijfers hebben we nog nooit gezien.”

Vijf miljard liter

Een opzetzwembad bevat gemiddeld 2400 liter drinkwater. ,,Dat is heel andere koek dan zo’n klein opblaasbadje”, zegt de voorzitter. Als alle bezitters de komende zomerperiode het zwemwater drie keer verversen, dan kost dat 5 miljard liter drinkwater. Dat is de hoeveelheid die Vitens normaal gesproken in vijf dagen levert aan 5,7 miljoen klanten.

,,En dat is een voorzichtige schatting. We hebben te maken met een indringende en extreme situatie. We doen echt niet zomaar deze oproep. Het houdt echt een keer op.”

Bedreigingen

Hannema ziet twee bedreigingen samenkomen: de droogte, waardoor de mensen massaal hun tuin sproeien, en een zomer met heel veel thuisblijvers.

,,Als iedereen tijdens warme dagen tegelijkertijd de kraan openzet en ook nog eens lang het water laat stromen, dan raakt de dagelijkse hoeveelheid drinkwater in de voorraadtanks op. Het gevolg is dat er minder of zelfs geen water meer uit de kraan komt.”

'Denk twee keer na'

Vitens vraagt de klanten niet nadrukkelijk om geen zwembad te kopen, zegt Hannema. ,,Wij willen geen rol spelen in het gedrag van de consument, maar we kunnen de zwembadbezitters wel vragen om zo verantwoord mogelijk om te gaan met water.”

Wie al een zwembad heeft moet geen nieuw drinkwater toevoegen, maar op een andere manier zuiveren. Wie er nog een wil kopen, moet bedenken dat je ook elders kunt zwemmen. ,,Want anders komt er straks helemaal geen water meer uit de kraan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu