Drinkwaterverbruik Drenthe stijgt naar 120 miljoen liter per dag: niet allemaal 's avonds gaan sproeien

Zwembaden vragen veel water. Foto: DVHN

Drenten blijven thuis, vakantiegangers stromen massaal toe: het drinkwaterverbruik loopt de spuigaten uit. „Donderdag zaten we op een dagverbruik van 120.000 kubieke meter”, zegt woordvoerster Annemoreen Ooms van waterleidingbedrijf WMD.

Toen het met Pinksteren ook warm was, viel hier en daar in Drenthe de druk bijna weg en kwam er nog maar een slap straaltje uit de kraan. „Toen hadden veel mensen net hun plantjes in de tuin gezet en die hadden water nodig”, weet Ooms. Daarnaast vulden veel mensen zwembadjes in hun tuin.

‘Geef je plantjes ‘s avonds laat water’

Nu de vraag naar water weer toeneemt, roept WMD iedereen op om het gebruik van drinkwater beter over de dag te spreiden. Ooms: „Nu zien we een geweldige piek tussen zes en tien uur ‘s avonds. Mensen komen thuis, gaan douchen, koken en in de tuin de planten water geven. Het kan daardoor gebeuren dat de druk wegvalt bij mensen die aan het eind van de waterleiding zitten.”

WMD levert drinkwater aan de inwoners van alle Drentse gemeenten, behalve die in Meppel. Op een gemiddelde dag gaat het volgens Ooms om zo’n 80.000 kuub water, daar komt nu dus de helft bij. Een bijzondere omstandigheid is dat deze zomer veel Drenten thuis vakantie vieren, terwijl inwoners van andere provincies het relatief corona-arme Noorden hebben ontdekt. Daardoor is de vraag naar water deze zomer ongekend groot.

‘Handen wassen en glas water tappen kan altijd’

Ooms haast zich te verzekeren dat iedereen gewoon zijn handen kan blijven wassen en ook het tappen van een glas kraanwater zal WMD niet van streek brengen. „Maar het is wel belangrijk om je plantjes na tien uur ‘s avonds te besproeien, dat is voor de plantjes ook beter. En doe het dan bij de wortels, niet op de bladeren.”

Watertorens hadden van oudsher een grote rol om op piekmomenten aan de vraag naar water te kunnen voldoen. Velen daarvan, zoals die in Assen, worden daar niet meer voor gebruikt en krijgen een andere bestemming. „De watertoren in Hoogeveen is nog steeds in bedrijf”, zegt Ooms. „Maar tegenwoordig hebben we andere oplossingen. We werken met grote bassins die ‘s nachts vollopen. Met grote pompen houden we druk op de leidingen.”

 

Nieuws

Meest gelezen

menu