Dronehub wil opleiding met Noorderpoort op vliegveld Eelde

Dronehub Groningen Airport Eelde wil met roc Noorderpoort in Groningen een drone-opleiding starten. Die moet volgend jaar onderdak krijgen in een hangar op de luchthaven.

Egbert Swierts van de Dronehub Eelde met een van zijn drones.

Egbert Swierts van de Dronehub Eelde met een van zijn drones. Foto: Archief/Corné Sparidaens

Leerlingen leren tijdens de opleiding niet alleen met drones te vliegen, maar krijgen ook les in de techniek, het onderhoud en het programmeren van drones. „We hopen volgend jaar een hangar voor onbemande luchtvaart op het vliegveld neer te zetten”, zegt Egbert Swierts van Dronehub.

Verder hoopt Swierts komend jaar in samenwerking met de luchtverkeersleiding een drone-controlekamer in het kantoor van de Dronehub op de luchthaven in te richten. ,,Dan kun je drones in de lucht op een groot beeldscherm volgen. De drones willen we ook vanuit de control room aansturen. Dat zou uniek zijn in Nederland.”

Enige luchthaven met ontheffing

Groningen Airport Eelde heeft als enige luchthaven in ons een land een ontheffing om met drones te vliegen. ,,Rondom Eelde mogen we op aangevraagde momenten maximaal 120 meter hoog vliegen, zeg maar op windmolenhoogte. De luchtverkeersleiding volgt onze drones. Dan mogen er geen vliegtuigen landen of vertrekken. Meestal vliegen we op zaterdagmorgen, dan is er weinig vliegverkeer. Een vakantievlucht naar Kreta kun je niet laten wachten, maar een lestoestel van de KLM-vliegschool wel.”

Swierts heeft meer grote plannen met de Dronehub op Eelde. Hij wil komend jaar de eerste dronevluchten vanaf de luchthaven naar Groningen maken. ,,Je zou in de toekomst onder meer donororganen snel met drones van Eelde naar het UMCG kunnen vervoeren.”

Verhuisd

De Dronehub Groningen Airport Eelde bestaat sinds 2016 en zat eerst in het oude gebouw van de Rijksluchtvaartschool. Dit jaar is het kantoor verplaatst naar de bovenverdieping van het kantorenpand pal naast de vertrekhal van de luchthaven, met uitzicht op het platform.

Egbert Swierts heeft de afgelopen jaren diverse experimenten uitgevoerd. ,,We hebben met een drone over een proeftuin in Valthermond gevlogen. Met een camera zijn data van akkerland gemaakt en doorgestuurd naar de gps op de tractor van de boer. Die kon zo precies zien hoeveel gewasbeschermingsmiddel hij op zijn perceel moest gebruiken.”

AED onder drone

Bij Groningen Seaports is met een drone een proef gedaan om een AED van het hoofdgebouw naar de dijk te vliegen, zodat die bij een reanimatie sneller kan worden gebruikt. Er is een test geweest op het Zernikecomplex in Groningen om pakketjes met een drone te vervoeren, van dak tot dak. ,,Dat zou je heel goed in de stad kunnen toepassen. Aan een drone kun je ook sniffers hangen. Dat zijn apparaten die ruiken, bijvoorbeeld methaangas. Zo kun je lekken in leidingen opsporen.”

Swierts zou graag meeprofiteren van de 25 miljoen euro die aandeelhouders van de luchthaven nog op de plank hebben liggen. ,,Stop een deel van dat geld in innovatie. Faciliteer het Noorderpoort om hier studenten naar toe te trekken. Help met het opzetten van de drone- control room .”

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu