Droogte eist tol bij jonge ooievaars: 'Er zijn hier nauwelijks regenwormen te vinden'

Door de droogte kunnen Drentse ooievaars nauwelijks regenwormen vinden voor hun jongen. Bij Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij in De Schiphorst zien ze het met lede ogen aan.

Ooievaarsjongen hebben het moeilijk, constateert Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij.

Ooievaarsjongen hebben het moeilijk, constateert Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij. Foto: Archief/Marcel Jurian de Jong

„We hebben al negen kuikens in onze opvang”, zucht Els Koopman van De Lokkerij. „Dat is veel voor deze tijd, alle jongen hebben het zwaar. Afgelopen week nog werd ik gebeld door een meneer met een nest in zijn tuin. Vier jongen werden voor zijn ogen doodgemaakt door een van de ouders. Hij was helemaal van de kaart.”

‘Pure frustratie’

Koopman ziet dat het voorjaar voor het derde jaar op rij te droog is in de omgeving van De Lokkerij, een gebied waar veel ooievaars nestelen. „Het heeft hier al een hele tijd nauwelijks geregend. Daardoor zijn er zijn simpelweg geen regenwormen te vinden, het hoofdvoedsel voor de kuikens. Dat een ouder zijn jongen doodpikt is pure frustratie omdat hij de jammerende kuikens niet kan voeden. Maar vier tegelijk heb ik nog nooit eerder meegemaakt.”

De ooievaars die nu zonder jongen zitten, nestelen niet nog een keer dit jaar. Voor hen zit er niets anders op dan het volgend jaar opnieuw te proberen, zegt Koopman. Ze maakt zich best een beetje zorgen om de ooievaarspopulatie in Drenthe. Als ook de komende jaren te droog zijn, zouden sommige ooievaars een ander leefgebied op kunnen gaan zoeken, vreest ze.

Nesttrouw

Toch zullen de inmiddels vertrouwde beelden van grote groepen ooievaars in met name het Reestdal niet zomaar verdwijnen, denkt Annemieke Enters van Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK). „Ooievaars zijn heel nesttrouw. Als ze eenmaal een goede nestplek hebben gevonden, keren ze daar het liefst elk jaar naar terug. En ik weet niet of een ooievaar zo slim is om twintig kilometer verderop te gaan zitten als er een paar jaar minder voedsel te vinden is rondom het nest.”

Bovendien kunnen ooievaars meer dan dertig jaar oud worden. „Een aantal slechte broedseizoenen achter elkaar verdragen ze wel. Maar dat moet natuurlijk geen tien jaar duren. Langdurige droogte is voor vrijwel alle vogelsoorten slecht nieuws.”

Populatie groeit

Volgens Enters kunnen de effecten van de droogte flink verschillen per regio, maar gaat het over het geheel genomen goed met de Nederlandse ooievaarspopulatie. Sovon Vogelonderzoek Nederland deed in 2017 een studie naar broedprestaties van Nederlandse ooievaars. Ondanks een afname van het aantal jongen per succesvol nest, groeide het aantal dieren in de afgelopen decennia sterk. Welke effecten de laatste drie droge jaren op de lange termijn hebben, is nog onduidelijk, laat een onderzoeker van Sovon weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu