Droom eigen tandartsenpraktijk in Odoorn dreigt uiteen te spatten

Bouwe Vastenburg wapent zich met mondkapje en plastic spatmasker tegen besmetting van corona. Foto: Boudewijn Benting

Is er nog tandzorg na corona? Tandarts Bouwe Vastenburg uit Valthe houdt zijn hart vast voor Drenthe en Groningen. Hij vreest dat de uitbraak van het virus leidt tot een faillissementsgolf onder de tandartspraktijken.

,,Iedereen heeft wel een buffer, maar die raakt snel op naarmate de crisis langer aanhoudt. Tandartsen kunnen geen beroep doen op de regeling voor compensatie van loonkosten. Personeel moet voor 100 procent worden doorbetaald. De grotere praktijken worden het hardst geraakt. En dat terwijl de situatie al zo schrijnend is in het Noorden”, is het sombere vooruitzicht dat Vastenburg (31) schetst.

Eigen praktijk in oude bloemenzaak

Hijzelf, afgestudeerd in 2014 in Groningen, heeft zwaar onder de crisis te lijden. Nadat hij een aantal jaren ervaring had opgedaan bij praktijken in de regio achtte hij de tijd rijp om in zijn eigen geboortestreek een eigen praktijk te beginnen.

Hij kocht de voormalige bloemenzaak van Lientje Weerman in Odoorn en vestigde zich met vrouw en kinderen in Valthe, het oude nest waar ook zijn wieg stond. De operatie van bloemenwinkel tot tandartsenpraktijk in Odoorn is nu op een oor na gevild. ,,De stoelen en de spotjes voor de verlichting zouden deze week worden geïnstalleerd. Volgende week zouden we beginnen.”

‘Veel geld geïnvesteerd’

Een groot deel van zijn spaargeld zit in de nieuwe praktijk. Vastenburg heeft per 1 april drie medewerkers in dienst. Onzeker is nog of hij op de regeling tegemoetkoming loonkosten voor werknemers (NOW) kan terugvallen. Jan Willem Vaartjes, woordvoerder van de mondzorgkoepels ANT, KNMT, NVM en ONT: ,,Wij denken dat de NOW ook voor tandartsen beschikbaar is.”

Dat zou een hele zorg minder zijn voor Vastenburg. ,,Ik heb in ieder geval zo’n uitkering aangevraagd. Voorlopig hou ik het nog vol, maar dit moet niet te lang duren. Vanaf mei wordt het lastig. Ik heb veel geld geïnvesteerd.”

Spoedbehandelingen in Winsum

Met het oog op de naderende opening van zijn eigen toko in Odoorn was Vastenburg al bezig zijn werkzaamheden voor een praktijk in Winsum af te bouwen. Corona zette zijn nabije toekomst echter volledig op z’n kop. De deuren van de praktijk in Odoorn blijven voorlopig gesloten. Voor spoedbehandelingen zullen de zeshonderd patiënten die hij inmiddels heeft ingeschreven, moeten uitwijken naar een andere tandarts in de regio.

,,Zodra andere tandartsen weer opengaan, beginnen wij ook.” Het enige dat Vastenburg voorlopig rest is doorgaan in Winsum: spoedbehandelingen uitvoeren.

Circus

,,Een heel circus”, zegt hij met een knipoog naar de strenge protocollen die op gebied van hygiëne logischerwijs moeten worden nageleefd, want tandarts en patiënt zitten op elkaars lip. ,,Tandartsen en assistentes die wat ouder en zwaarder zijn, horen zelf ook nog eens tot de risicogroep. Patiënten worden telefonisch eerst helemaal uitgevraagd om te bepalen of hun klachten voldoende spoedeisend zijn om ze te laten komen. Als ze komen moeten ze zo min mogelijk aanraken.”

In plaats van het te doen gebruikelijke chirurgisch mondmaskertje draagt Vastenburg tijdens zijn spoedbehandelingen een maskertje met ventiel plus nog een plastic spatmasker voor zijn gezicht. Een professioneel ogend stukje huisvlijt. ,,Zelfgemaakt door een collega, want er is bijna niet aan te komen. Dit masker voorkomt dat druppels in je ogen komen, want ook zo kun je besmet raken.”

Na de behandeling is het een hele klus om de kamer schoon te krijgen. Omdat kleine druppeltjes alle kanten opvliegen, moet alles tot een straal van 2 meter rond de hoofdsteun grondig gereinigd worden. Als je een kies hebt getrokken, moet je daar wel een half uur tot drie kwartier voor uittrekken.”

Spoedbehandelingen niet lucratief

Al dat nawerk maakt dat die spoedbehandelingen niet lucratief zijn en vaak meer geld kosten dan ze opleveren. Hoe de kaart met tandartspraktijken in Noordoost-Nederland eruitziet als de coronacrisis voorbij is? Komen er geen adequate steunmaatregelen en houdt de crisis lang aan, dan ziet Vastenburg het somber in. Ook omdat Noordoost-Nederland met de andere krimpregio’s Limburg en Zeeland het zwaarst getroffen wordt door het tekort aan tandartsen.

,,Er zijn al te weinig tandartsen in de regio. De meeste jonge collega’s zoeken hun heil liever in de Randstad. Hier in Zuidoost-Drenthe ligt de gemiddelde leeftijd tegen de 60 jaar. Vacatures worden vaak opgevuld door buitenlanders, meestal uit Spanje. Als straks een groot deel van de praktijken failliet gaat, wordt er echt een enorm gat in de mondzorg geslagen.”

En de steun door zorgverleners dan?

Maar de steun die afgelopen weekend door zorgverleners is toegezegd dan? Zij krijgen een deel van hun misgelopen omzet gecompenseerd. Woordvoerder Vaartjes van de mondzorgkoepels legt uit: ,,De regeling betreft alleen de zorg die verzekerd is. Dat beslaat ongeveer 60 procent van de behandelingen. Hoeveel daarvan wordt gecompenseerd is niet bekend. De bandbreedte waarover wordt gesproken, ligt tussen 60 en 85 procent.”

Worden daarmee de ergste klappen voor de tandartsen niet opgevangen? Nee, zegt Vastenburg. ,,Ik kan er sowieso geen aanspraak op maken, omdat ik nog moet beginnen met mijn praktijk en dus niet op omzetcijfers kan bogen. Ik vrees dat veel praktijken failliet zullen gaan. Je moet niet vergeten dat achter iedere praktijk ook een familie schuilgaat, in mijn geval vrouw en kinderen. Ik wil niet zielig doen maar niemand heeft er iets aan als tandartsen massaal failliet gaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu