Droom van 24-jarige Jarno uit Coevorden gaat in vervulling: hij is de nieuwe spreekstalmeester van Kerstcircus Haarlem

Jarno Kikkert uit Coevorden. Eigen foto

Het prestigieuze kerstcircus van Haarlem zocht een nieuwe spreekstalmeester en vond die in de 24-jarige Jarno Kikkert uit Coevorden.

Hij staat van 18 december tot en met 3 januari zeven dagen per week, driemaal per dag in de piste - met uitzondering van oud en nieuw. Dat betekent zo’n 40 voorstellingen voor ongeveer 30.000 bezoekers. En dat is vanwege corona de helft van het aantal bezoekers dat het circus normaliter ontvangt.

Hallo Jarno, hoe komt de organisatie van een circus uit Haarlem bij een circusfan uit Coevorden terecht?

,,Ik bezocht vorig jaar het kerstcircus van Enschede en leerde daar wat mensen kennen. Zo is het balletje gaan rollen. De toenmalige directeur van het Haarlemse kerstcircus nam afscheid, maar was ook spreekstalmeester en stopte ermee. Een half jaar later was ik opeens een paar telefoontjes verder en werd ik gevraagd of ik spreekstalmeester wilde worden. Ja, een enorme eer.”

Wat is er zo speciaal aan het kerstcircus in Haarlem?

,,Het is een zeer gerenommeerd circus dat in binnen- en buitenland hoog aangeschreven staat. Ooit stond Herman Renz aan het roer. Een circus van formaat met internationale artiesten en dat al jaren behoort tot de best bezochte van ons land. Gedurende het kerstcircus in Haarlem overnacht ik in een caravan in een soort klein dorpje, tussen alle artiesten.”

Wat doet een spreekstalmeester precies?

,,Het publiek vermaken, de acts aankondigen, de sfeer en beleving overbrengen. Twee jaar geleden deed ik dat al tijdens het kerstcircus in Maastricht. Het kerstcircus van Haarlem heet dit jaar ‘Petrol’. Motoren vormen het thema. Als spreekstalmeester ga ik ook acteren en neem ik het publiek mee in mijn werkdag als eigenaar van een tankstation. En daar komen dan allerlei bijzondere types voorbij. Niet het traditionele circus met paarden, clowns en acrobaten, maar met motoren, luchtacrobatiek, messenwerpers en hondendressuur.”

Jouw hoge hoed en glitterpak liggen al klaar?

,,Jawel! Maar het kan ook dat ik in een overall ga rondlopen. Dat is aan de regisseur om te bepalen.”

Waar komt jouw fascinatie voor het circus vandaan?

,,Ik was 5 of 6 jaar toen ik met mijn ouders in de vakantie op de camping stond en we een circus bezochten. Ik was volledig betoverd. Hoe zo’n circus de tent opzet, voorstellingen geeft en daarna weer afbreekt om naar de volgende plaats te gaan. De geur van het zaagsel, heerlijk. Nadat ik mijn rijbewijs haalde, ging ik heel veel circussen bezoeken en heb ik een entertainment opleiding aan het Alfa college. Daarna een opleiding voor theatertechniek, licht en geluid. Alle aspecten van het circus vind ik even fascinerend.”

Een circus, met of zonder dieren?

,,Met dieren! Mits ze goed worden gehuisvest en verzorgd. Ze verdienen een goed leven. Waarom dieren bij een circus horen? Hmm, lastige vraag. Ik denk dat dieren in een circus heel dicht bij de mensen worden gebracht. Zoals kamelen of olifanten. Die zie je niet iedere dag zo van dichtbij.”

Ben je over vijf jaar fulltime spreekstalmeester?

,,Ja, dat sowieso in de winter. Het kerstcircus van Haarlem biedt wel iets meer vastigheid. Verder wil ik mij meer verdiepen in kerstproducties, ook het theatrale aspect ervan. En ik wil met mijn eigen onderneming aan de weg timmeren. Afgelopen oktober heb ik een bedrijf in spelshows van iemand overgenomen, waarmee ik bijvoorbeeld pubquizzen organiseer. Ik zie verder wel wat op mijn pad komt. Ik denk wel dat ik de drive heb. Werken in een circus is echt keihard werken.”

Wat zijn 18 december jouw eerste woorden in de piste?

,,’Hooggeëerd publiek!’ Ja, wat dacht je anders?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu