Drugspand in Assen werd gebruikt om kopers te gijzelen en af te persen

Politie ANP

Zeker twee slachtoffers dachten in een woning aan de Groningerstraat in Assen drugs te kunnen kopen. Maar ze werden ook bedreigd, geslagen en gedwongen om geld af te staan.

Dat blijkt uit de dagvaardingen van twee verdachten die donderdag zich bij een zogeheten pro formazitting in Assen moesten melden. De beide mannen blijven langer vastzitten, bepaalde de rechter.

Op knieën slaan met hamer

Het was nogal een heftig gegeven dat de politie eind juni naar buiten bracht. Op zaterdagavond 13 juni werd een gewonde man op de Groningerstraat in Assen aangetroffen. Hij moest vanwege zijn verwondingen meteen naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) worden gebracht. Eenmaal daar vertelde hij dat hij tegen zijn wil was vastgehouden in een woning aan de Groningerstraat. En dat hij was mishandeld.

De man bleek te zijn gegijzeld door vijf personen. Twee van hen, een 43-jarige man en 32-jarige man, beiden uit Assen, zitten nog vast voor het slaan, bedreigen, gijzelen en afpersen. Het slachtoffer zou drugs hebben willen kopen, maar moest 100 euro geven aan het vijftal. Het slachtoffer werd geslagen, onder meer met een riem. Ook zou de 32-jarige man een hamer hebben laten zien waarbij dreigend zou zijn gezegd dat er ‘geld moet worden overgemaakt, anders word je op de knieën geslagen’.

Van trap afgeduwd

Dat de verdachten nog vastzitten is onterecht, vinden de advocaten. Helemaal omdat de rol van de andere drie op z’n minst even zo groot waren en die zijn al vrij. ,,Mijn cliënt heeft deze man twee keer geslagen. Maar dat was voordat er geld van hem werd geëist”, zei de advocaat van de 32-jarige. Die wees ook expliciet naar de 43-jarige medeverdachte. Volgens hem perste zijn medeverdachte juist vaker mensen af in het pand aan de Groningerweg.

Daarvan wordt de 43-jarige man in ieder geval verdacht. Want twaalf dagen voor de gijzeling met zware mishandeling, zou hij ook in dat pand een man vast hebben gehouden om hem te beroven van (vals) geld en een telefoon. Daarbij is het slachtoffer onder meer van een trap afgeduwd. De verdachte ontkent alles.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu