Druiven zijn zuur voor de buffetrestaurants: horeca mag open, maar zij niet. 'Zeer frustrerend. Juist wokrestaurants met de meeste ruimte mogen niet openen'

Terwijl de andere restaurants vanaf zaterdag weer open mogen, hebben buffet- en wokrestaurants het nakijken. Buffetten vormen een uitzondering en blijven voorlopig verboden.

Thishiou Hu van restaurant Goud in  Stadskanaal: ,,Dit is zeer frustrerend.''

Thishiou Hu van restaurant Goud in Stadskanaal: ,,Dit is zeer frustrerend.'' Foto: Corné Sparidaens

,Eindelijk is het zover! Vanaf 5 juni gaan de deuren weer open!’ Dit jubelde Wereldrestaurant Goud in Stadskanaal vorige week op zijn Facebook-pagina. Maar bedrijfsleider en mede-eigenaar Thishiou Hu kreeg al snel het deksel op de neus. Buffetten vormen een uitzondering deze keer. Zelf opscheppende klandizie betekent volgens het kabinet te veel geloop door de zaak. En dus houdt Goud de deuren noodgedwongen dicht, hoewel de reserveringen al volop binnenstroomden. Het stuit op onbegrip van de klanten.

,,Zeer frustrerend’’, stelt Hu. ,,Juist de restaurants met de meeste ruimte mogen niet openen.’’ Tot nu toe was hij het naar eigen zeggen redelijk eens met de maatregelen van de regering. Maar nu niet meer. ,,Wij hebben 1300 vierkante meter. Het kan hier echt. We hebben vorig jaar nota bene met nummertjes gewerkt, zodat mensen alleen naar het buffet hoefden om even vlees, vis of groente te kiezen. Waar ze normaal gesproken bleven wachten terwijl de kok dat bereidde op de teppanyaki-bakplaat of in de wok, werd het nu naar hun tafel gebracht. Juist om ophopingen te voorkomen. Er was wel meer personeel nodig, maar goed. En nu krijgen we dit.’’

Hu had de reserveringen drie dagen voor de persconferentie van vorige week open gezet. ,,Het was immers al uitgelekt dat restaurants weer open mochten. We hebben veel spullen ingeslagen, gelukkig met lange houdbaarheidsdatum. Binnen een uur hadden we al tweehonderd reserveringen.’’

Hij heeft ze allemaal af moeten zeggen. Op een andere manier opengaan, ziet hij niet zitten. ,,We hebben dat vorig jaar wel geprobeerd. Toen hebben we twee weken aan tafel geserveerd volgens het all you can eat- concept, maar dat is toch niet waar de mensen voor komen. Dus we houden het nog even bij afhalen en bezorgen, al zal ook dat een stuk minder zijn nu mensen weer uit eten kunnen. Ja, dit is een flinke knal in het gezicht.’’

Dezelfde teleurstelling heerst bij veel buffet- en wokrestaurants. Dat zij een uitzondering vormen op de heropening van de horeca, kwam voor de uitbaters als een konijn uit de hoge hoed. Vorige zomer mochten buffetrestaurants wél open, tegelijk met de andere horecagelegenheden.

‘Wij hebben een vreugdedansje gedaan vrijdag. Een dag later hoorden we dat buffetten niet mogen’

,,Wij hebben een vreugdedansje gedaan toen vrijdag tijdens de persconferentie bekend werd dat restaurants weer open mogen vanaf 5 juni’’, vertelt Harm Jan van der Veen, eigenaar van buffetrestaurant Thijs & Aafke in Klijndijk. ,,Een dag later hoorden we dat buffetten niet mogen. Dit is een strop. Ook de brunch op zondag kan niet doorgaan. Er mag totaal niets van zelfbediening. Heel zuur. We gaan toch ook met zijn allen naar de supermarkt? Wij hebben heel veel ruimte en verschillende zalen.’’

De restauranteigenaren gaan verschillend om met de situatie. Sommige houden hun deuren en keukens helemaal dicht; andere, zoals Goud, zijn overgestapt op afhalen en/of bezorgen.

Funrestaurant Yankee Doodle in Assen, voorheen ook een buffetrestaurant, gooit het over een andere boeg. Hier brengt het personeel het eten naar de tafels. De klanten geven hun bestellingen door op tablets.

Yankee Doodle: ,Wij hebben het roer omgegooid. Een wachtrij met 1,5 meter afstand is geen doen’

,,Wij hebben het roer vorig jaar mei al omgegooid’’, zegt eigenaar Gunhar Koops. ,,Je kunt de veiligheid niet garanderen in een buffetrestaurant. Hoe moet je dat doen met de wachtrij als iedereen 1,5 meter afstand moet houden? Dat is geen doen. Dan staat je hele zaak vol. En de één vindt de regels maar onzin, terwijl de ander zich er juist aan wil houden. Wij waren er al snel uit dat het anders moest, als we mensen een leuke avond willen bieden. En dat is toch waar we het voor doen.’’

Koops, die ook een vestiging in Groningen heeft en volgende maand eentje opent in Emmen, is blij dat hij het heeft gedaan. Het is meer werk voor het personeel om al het eten naar de tafels te brengen, maar volgens hem levert het op andere vlakken juist weer besparingen op. ,,Aan voorbereiding en schoonmaak zijn we nu juist veel minder uren kwijt. Vroeger liepen kinderen met soft-ijsjes en cola door de zaak. Je kunt wel nagaan dat dat niet altijd goed ging.’’

Koops wil niet meer terug naar het oude systeem. Hij denkt dat zelfbedieningsrestaurants niet veel toekomst hebben. ,,Mensen zijn gewend geraakt aan het afstand houden en vinden het wel fijn zo.’’

Bij Thijs & Aafke daarentegen kunnen ze niet wachten tot het buffet weer open mag. Tijdens de coronapandemie hebben ze het afhalen en bezorgen ingevoerd, en mensen kunnen er nu à la carte eten. ,,Maar dat is moeilijk haalbaar voor groepen van dertig of veertig personen’’, zegt eigenaar Van der Veen.

,,En eigenlijk verwachten de mensen bij ons gewoon een buffet. Daar komen ze voor. We hebben mensen die online hebben geserveerd, na-gebeld om te vragen of zij wel weten dat er nog geen buffet is. Helaas was dit bij hen niet bekend. Gelukkig hebben we de meeste reserveringen kunnen omzetten naar ons nieuwe steengrill-concept, aan tafel. Daar gaan we zaterdag mee beginnen. Je moet toch een beetje creatief blijven.’’

Nu de besmettingscijfers dalen, gaat hij ervan uit dat bij de volgende versoepelingen de buffetten wel weer mogen. Bij wereldrestaurant Taste and Flavor aan de Reitdiephaven in Groningen houden ze een flinke slag om de arm. ,,Ik denk dat het wel half juli wordt. Ik verwacht dat de overheid alles heel voorzichtig in kleine stapjes wil doen’’, zegt mede-eigenares Lia Zhu. Ergens snapt ze dat ook wel. ,,Al dat geloop naar de buffetten brengt toch een beetje risico met zich mee.’’

‘Opengaan is alleen interessant als we een onbeperkt aantal gasten mogen ontvangen’

Taste and Flavor is helemaal dicht. Er is geen afhaalservice, wat vorig jaar tijdens de lockdown wel een poosje zo was. Dat kon niet uit in een stad waar al zoveel wordt afgehaald en thuisbezorgd.

,,We zijn ook beperkt opengegaan toen dat weer mocht, maar het vergt zoveel voorbereiding om alle buffetten open te zetten, en dat voor zo weinig mensen... En je hebt niet de sfeer die er anders is, zeker ‘s avonds. Het is moeilijk voor het personeel om er enthousiast en gemotiveerd bij te lopen als ze een open ruimte in zitten te kijken. Je moet bedenken dat wij vijfhonderd zitplaatsen hebben. Dat is heel massaal. Daarom is aan tafel bedienen ook niet te doen. Nee, voor ons is opengaan alleen interessant als we met buffetten een onbeperkt aantal gasten mogen ontvangen. Maar dat komt wel weer. Wij houden het wel vol.’’

KADER | KONINKLIJKE HORECA NEDERLAND

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zet in haar lobby bij de regering naar eigen zeggen vol in op verdere versoepelingen en het loslaten van restricties. ,,Dat gaat niet alleen over buffetten, maar bijvoorbeeld ook over groepsgrootte en eindtijden’’, stelt Vivian van der Wielen van KNH. ,,Het is zaak dat de restricties zo snel mogelijk verder worden afgebouwd, zodat we deze zomer weer voluit en zonder belemmeringen kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie . Gelukkig zien we de coronacijfers nu hard teruglopen.’’

De volgende versoepelingen worden volgens haar verwacht op 30 juni; de besluitvorming hierover op 22 juni. ,,Maar dat gaat misschien nog schuiven. KHN blijft ook de komende periode alles op alles zetten om verdere versoepelingen snel door te voeren.’’

Zij wijst erop dat buffetrestaurants niet per se dicht hoeven te blijven. ,,Je mag open met placeren en bedienen. Je mag dus geen buffet openstellen, maar wel aan tafel serveren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu