Geteeld en gemaakt in Drenthe; Dubbel Drents moet kwaliteitslabel zijn voor eerlijke beloning boer

Jan Reinder Smeenge geeft tijdens de eerste (regenachtige) excursie tekst en uitleg bij de proefakkers. Foto: Jan Willem van Vliet

Dubbel Drents staat voor meer dan alleen geteeld en gemaakt in Drenthe. Het label moet uitgroeien tot een waarborg voor kwaliteit én een eerlijke prijs voor de boer.

In het noordelijke deel van Drenthe is de projectgroep Bio-economie Drentsche Aa opgestaan, die de Dubbel Drentse boodschap niet alleen in de praktijk brengt, maar ook verder verspreidt. Om boeren maar ook consumenten bewust te maken van het antwoord op de dagelijks terugkerende vraag ‘wat zullen we nu weer eens eten?’ zijn in Tynaarlo zogeheten demovelden aangelegd. Daar worden met een minimum aan gewasbeschermings- en bestrijdingsmiddelen 'natuurinclusieve' (en soms ‘vergeten’) gewassen geteeld.

Landbouw en natuur hand in hand