Dubbel feest in Dalen: niet één maar twee lintjes in huize Assen

Het echtpaar Jo en Marietje Assen uit Dalen, elk een lintje. Foto: Alieke Eising

Burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden reisde vrijdagochtend met een vrolijke boodschap naar het echtpaar Assen in Dalen. Zowel Jo als zijn vrouw Marietje krijgt een koninklijke onderscheiding. Dubbel feest dus!

In zijn dagelijkse kloffie zat Jo Assen (73) uit Dalen op een kleine tractor. Het was tijd om het gras even te maaien. Opeens kwamen zijn drie volwassen dochters Brenda, Irma en José eraan. Vader moest nette kleding aantrekken want er zou die ochtend visite uit Nieuwe Krim over de vloer komen. ,,Het dorp waar wij met ons gezin jarenlang hebben gewoond. Mijn dochters wilden niet zeggen wie er kwam. Ik vond het onzin om nette kleding aan te trekken, maar deed toch maar wat mij opgedragen werd.’’

Marietje Assen-Bosman (72), de vrouw van Jo, diende zich eveneens netjes aan te kleden. Ook zij deed het zonder morren. ,,En wat gebeurde er even later? Er kwamen drie auto’s aanrijden. Niks geen visite uit Nieuwe Krim, maar de burgemeester van Coevorden, zijn secretaresse en een fotograaf! Tja, toen kreeg ik in de gaten dat er iets anders aan de hand was.’’ Burgemeester Bert Bouwmeester vertelde dat het koning had behaagd Marietje Assen te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege het vele vrijwilligerswerk dat zij al tientallen jaren doet.

‘Ik stond vaak in de belangstelling, maar Annie deed dingen die zeker zo belangrijk zijn’

En vervolgens kreeg Jo Assen een vergelijkbaar verhaal te horen. Niet één lintje dus in huize Assen, maar twee! ,,We wisten allebei van niets. De grootste verrassing was dat ik ook een koninklijke onderscheiding kreeg’’, zegt de tussen Dalen en Steenwijksmoer geboren Marietje Assen. Haar echtgenoot vindt het prachtig. ,,Met mijn vrijwilligerswerk stond ik vaak in de belangstelling en kreeg ik best veel aandacht. Annie deed dingen die zeker zo belangrijk zijn, maar meer op de achtergrond. Ik vind prachtig dat zij nu op deze manier in het zonnetje wordt gezet.’’

De in Steenwijksmoer opgegroeide Jo Assen maakt zich al lange tijd verdienstelijk voor het bekende Protos Weering zaalvoetbaltoernooi, dat ieder jaar rond de jaarwisseling wordt gehouden. Hij is bestuurslid en had 14 jaar de voorzittershamer in handen. Daarnaast is hij bestuurlijk actief bij de katholieke kerk van Steenwijksmoer, dat tegenwoordig deel uitmaakt van de parochie Immanuel.

In het verleden zette hij zijn beste beentje voor in de besturen van de landbouworganisatie ABTB Coevorden/Steenwijksmoer en Plaatselijk Belang in Nieuwe Krim. Met plezier denken veel inwoners van Nieuwe Krim nog altijd terug aan de dorpsfeesten die in de boerenschuur van het echtpaar Assen werden gehouden.

‘Het is ontzettend leuk en eervol dat wij een onderscheiding hebben gekregen’

Marietje Assen is net als haar man als jarenlang actief voor de katholieke geloofsgemeenschap Sint Franciscus in Steenwijksmoer. Ze doet er van alles. Het kerkgebouw schoonmaken, zingen in het kerkkoor St. Caecillia en ook is ze gastvrouw als de kerk op woensdagochtend open is. Dan staat ze leden te woord en werkt ze de administratie bij.

Sinds 2015 is ze vrijwilliger bij woonzorgcentrum De Selkersgoorn in Dalen, de plaats waar zij sinds een jaar of twaalf met haar man woont. In het verleden was ze ook nog vrijwilliger van de Wereldwinkel. Marietje Assen: ,,Het is ontzettend leuk en eervol dat zowel mijn man als ik nu een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Maar we hebben het werk altijd met anderen gedaan en ook voor ons plezier. En dat hopen we nog een flinke tijd vol te kunnen houden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu