Duits echtpaar schenkt Coevorden boekje uit 1675 over Carel Rabenhaupt

Het in het Nederlands geschreven boekje van de Coevorder predikant Johannes Michorius over gouverneur Carel Rabenhaupt uit 1675. Eigen foto

Een mooie aanwinst voor Coevorden: een echtpaar uit Fränkisch Crumbach heeft een in het Nederlands geschreven boekje van de Coevorder predikant Johannes Michorius over gouverneur Carel Rabenhaupt uit 1675 geschonken.

Het echtpaar Von Gemmingen uit de Duitse deelstaat Hessen overhandigde het boekje afgelopen vrijdag in Coevorden aan burgemeester Bert Bouwmeester. Het boekwerk bleek keurig gerestaureerd te zijn.

Als adellijke familie bewoont Von Gemmingen al eeuwenlang het huis dat ooit in het bezit was van de in 1675 in Coevorden gestorven Carel Rabenhaupt . In het huis hangen portretten van Rabenhaupt en zijn echtgenote Dorothea Recke von der Horst.

Onlangs troffen zij in de huisbibliotheek van hun grootvader het speciaal in het Nederlands geschreven boekje uit 1675 aan met onder andere grafreden en een biografie over Rabenhaupt, geschreven door Johannes Michorius, die van 1670 tot 1693 predikant in Coevorden was.

Bezoek aan het Kasteel en de hervormde kerk

Na de overhandiging van het boekje leidde Bouwmeester het echtpaar Von Gemmingen rond door de binnenstad, waarbij diverse plekken werden bezocht die met Rabenhaupt te maken hebben. Zoals het kasteel waar de gouverneur een aantal jaren heeft gewoond, het gebrandschilderde wapen in het kasteel en de gedenksteen in de Nederlands hervormde kerk, waar ooit het graf van Rabenhaupt was.

Tevens bezocht het echtpaar het Stedelijk Museum waar een kopie van de helm van Rabenhaupt wordt geëxposeerd. Het originele exemplaar is in het Drents Museum in Assen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het boekje bewaard in het gemeentearchief. Het Stedelijk Museum Coevorden sluit niet uit dat het boekje nog een rol gaat spelen bij de viering van 350 jaar ontzet van de stad in 2022.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu