Duitse ic-baas: Nederland moet voor veel meer ic-bedden zorgen

Ook in het geval van een tweede coronagolf kan Nederland weer op Duitsland rekenen, zegt professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster, die de verdeling van Nederlandse intensivecarepatiënten over Duitse ziekenhuizen coördineert. Maar hij heeft wel een dringend advies. ,,Jullie moeten snel gaan werken aan veel meer ic-capaciteit.”

Professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster. Foto: Universiteitskliniek Münster

Professor Hugo van Aken van de Universiteitskliniek in Münster. Foto: Universiteitskliniek Münster

Dat Duitsland ons helpt bij het bestrijden van de coronacrisis, is veel meer dan een nobele daad van solidariteit, vindt hoogleraar anesthesiologie Hugo van Aken. ,,Het is een verplíchting. Wanneer we zien dat een land waar we normaal mee samenwerken in nood is, en dat hier de bedden leegstaan, dan zou het toch een ramp zijn geweest als we gezegd hadden: dat doen we niet?”

Guido Lerzynski, directeur van het St. Marien-Hospital in Keulen, noemt het vanzelfsprekend ‘dat we als Europeanen deze crisis samen het hoofd bieden’. ,,Daarbij speelt het geen rol uit elk land de patiënten komen. Zolang we hulp kunnen bieden, doen we dat graag.”

En dan was er nog de mededeling van de Duitse minister Jens Spahn (Volksgezondheid), dat zijn regering alle behandelkosten van de tweehonderd in Duitsland verpleegde buitenlandse ic-patiënten voor haar rekening neemt. ,,Dat klopt’’, bevestigt Spahns woordvoerder desgevraagd. ,,We zien dat als een daad van Europese solidariteit. Hoeveel de totale kosten bedragen? We schatten zo’n 20 miljoen euro.”

Weinig aandacht

In totaal nam Duitsland sinds eind maart behalve bijvoorbeeld Fransen en Italianen ook 48 Nederlandse patiënten op, dus snel omgerekend krijgen we vijf miljoen euro cadeau van de Duitsers. Het zijn berichten die in Nederland weinig aandacht krijgen, druk als we zijn met het oplossen van de coronacrisis in eigen land. Maar het waren dus de Duitsers die ons lucht gaven, toen de situatie op de Nederlandse ic’s echt nijpend begon te worden.

Hugo van Aken, een Belg die sinds 21 jaar in Duitse dienst is, coördineerde de verdeling van de Nederlandse coronapatiënten over 28 ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen - 190  Krankenhäuser  hadden hulp aangeboden. Inmiddels liggen er nog  28 Nederlandse patiënten  in Duitse ziekenhuizen, er komen geen nieuwe meer bij omdat de druk op de Nederlandse ic’s is afgenomen.

NRW   telt bijna 18 miljoen inwoners, ietsje meer dan Nederland. Maar de deelstaat telt volgens Van Aken 6000 intensivecarebedden. Dat is meer dan vijf keer zoveel dan de 1150 waarover Nederland beschikte toen de coronapandemie ons land bereikte. Grofweg kun je die lijn doortrekken naar heel Duitsland. Nederland had minder dan zeven intensivecarebedden per 100.000 inwoners, onze oosterburen rond de dertig.

Te weinig bedden

Nederland heeft simpelweg te weinig ic-bedden, zegt Van Aken. ,,Dat kun je nu objectief vaststellen. Nederland heeft een zeer goed gezondheidssysteem, maar op  Intensivbetten  is bezuinigd. In Duitsland is het aantal ziekenhuisbedden door de jaren heen ook teruggebracht, maar het aantal ic-bedden is juist verhoogd. Ik ben daar altijd voorstander van geweest.”

De reden, zegt de Belgische hoogleraar, was niet alleen de kans op een naderende pandemie. ,,We zien al jaren dat we steeds meer complexe patiënten krijgen, dat patiënten ouder worden, dat er meer ingewikkelde operaties nodig zijn dan vroeger. Als je dat in ogenschouw neemt, weet je dat je ook meer ic-bedden nodig zult hebben.”

‘Snel werken aan meer capaciteit’

Deze coronacrisis moet ons lessen leren, vindt Van Aken. ,,Het is een uitzonderlijke situatie. Maar we weten dat pandemieën ons in de toekomst  vaker kunnen gaan treffen . Dus moeten we onze ic-structuur zo aanpassen dat we erop voorbereid zijn.” Nederland ook? ,,Ja, zeker. Jullie moeten snel gaan werken aan veel meer ic-capaciteit.”

Er is wel een aantal opmerkingen te maken bij de hoge ic-capaciteit in Duitsland. Zo heeft het land dus wel veel bedden - de meeste van heel Europa - maar is er een structureel tekort aan verpleegkundigen om de ic-zorg te verlenen. Ook hebben de Duitsers een andere zorgcultuur dan ons land. Doorbehandelen tot de laatste snik is er veel meer gemeengoed dan in Nederland, waar het gesprek over hoe ver een patiënt zélf nog wil gaan veel meer is ingeburgerd. Het zorgt ervoor dat Nederlanders in verhouding minder snel op de ic terechtkomen.

Hoe het ook zij, mocht de golf coronapatiënten in Nederland weer opleven en de ic’s opnieuw het water aan de lippen komen te staan, dan kunnen we gewoon weer aankloppen bij de buren. Van Aken. ,,Ook dan kunnen jullie op ons rekenen, vanzelfsprekend. Maar nogmaals: als u me vraagt of Nederland zelf moet werken aan meer bedden, zeg ik ja.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu