Duitse onderzoekers over coronavirus: kinderen net zo besmettelijk als volwassenen

De corona-polikliniek in het UMCG. Foto: ANP/Kees van de Veen

Kinderen kunnen het coronavirus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen. Het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen is bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde. Dat stellen onderzoekers in Berlijn.

Zij waarschuwen voor een onbeperkte opening van scholen en kinderdagverblijven. De studie door wetenschappers, onder leiding van viroloog Christian Drosten, is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen. Het was al bekend dat kinderen met griep zeer hoge concentraties virusdeeltjes in de keel hebben.

Ander onderzoek

Volgens een ander onderzoek lopen kinderen minder vaak het coronavirus op dan anderen. Ook zou bij kinderen een infectie minder ernstig verlopen. Gevallen waarin ze ernstig ziek worden, blijven zeldzaam.

Verder lijken er geen gevallen bekend te zijn waar een kind een volwassene besmet, aldus een analyse van wereldwijde virusstudies die is opgesteld door het kindergeneeskundig blog Don't Forget the Bubbles. Veel geïnfecteerde kinderen vertonen mogelijk helemaal geen ziekteverschijnselen.

Ook volgens het RIVM wijzen alle onderzoeken 'binnen en buiten Nederland' er echter op dat jonge kinderen geen grote rol spelen bij het coronavirus. De experts in het Outbreak Management Team hebben er daarom vertrouwen in dat de basisscholen in Nederland geleidelijk open kunnen gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu