Duitsers hijsen de vlag en luiden de klokken voor Nederland: Schoonebekers helpen mee in Emlichheim

Schoonebekers Albert Vrielink (links) en Kees Veenstra bij de Nederlandse vlag in Emlichheim. ,,Wat een fantastisch gebaar van de Duitse burgemeester.''

Twee inwoners van Schoonebeek hebben dinsdag samen met de Duitse burgemeester Daniela Kösters de Nederlandse vlag gehesen in Emlichheim.

Ook bij andere gemeentehuizen in Grafschaft Bentheim wappert deze Bevrijdingsdag de Nederlandse vlag. Kerken luiden zeven minuten lang de klokken.

Teken van solidariteit

Het idee is van Kösters, die haar opwachting zou maken in Schoonebeek vanwege de viering van 75 jaar vrijheid. Vanwege het coronavirus zijn ook hier alle activiteiten geschrapt. Kösters vond het doodzonde dat de gezamenlijke viering niet kon doorgaan, dus bedacht ze spontaan het hijsen van de Nederlandse vlag en het luiden van de klokken. Als teken van solidariteit, zoals ze het omschrijft.

Nauwe samenwerking

Schoonebekers Kees Veenstra en Albert Vrielink vinden het gebaar van de burgemeester van Emlichheim fantastisch. ,,Het onderstreept de nauwe samenwerking tussen beide grensgemeenten. Vroeger stonden we tegen elkaar, nu trekken we samen op’’, zeggen Veenstra en Vrielink.

De beladen Duitse oorlogsgeschiedenis (en specifiek die van Emlichheim) zou worden belicht in een expositie in Schoonebeek. Ook die is naar volgend jaar verschoven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu