Duurzaam een-tweetje voetbalclub en zwembad Valthermond

Zwembad De Zwaoi in Valtermond. Foto archief DvhN

Zonnepanelen op het dak van de tribune. In de zomer leent voetbalclub Valthermond ze uit aan het naastliggende zwembad De Zwaoi, in de winter gaat alle energie richting voetbalclub.

Zonnepanelen op het dak van de tribune. In de zomer leent voetbalclub Valthermond ze uit aan het naastliggende zwembad De Zwaoi, in de winter gaat alle energie richting voetbalclub.

Ziedaar een geniale duurzaamheidtruc, die onderdeel is van een totaal vernieuwbouwplan van de voetbalclub. De kosten voor de renovatie en uitbreiding van het clubonderkomen bedragen 711.000 euro. Borger-Odoorn draagt daaraan 495.000 euro bij. Het college is om en zal volgende week de raad voorstellen in te stemmen met het plan. Dat past in het streven van de gemeente naar privatisering, maar ook om in elk van de vier leefgebieden in Borger-Odoorn één voetbalcomplex te handhaven.

Symbolisch bedrag
Het complex van Valthermond wordt straks voor een symbolisch bedrag van 1 euro verkocht aan een stichting die de regie voert over het hele bouwproject. De voetbalclub huurt de accommodatie van de stichting. Het clubbestuur haalt opgelucht adem. ,,Blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. Hier hebben we lang op gewacht, maar we krijgen er veel voor terug'', zegt voorzitter Henk Smid.

Niet voor niets steekt Valthermond al vijf jaar veel energie in het opstellen van een renovatieplan. Qua energieverbruik is het op het vijftig jaar oude sportpark De Meent dweilen met de kraan open. Smid: ,,Wij betalen elke maand 1400 euro voor gas en licht. Dat wordt straks tot de helft teruggebracht.''

Vertrouwen
Borger-Odoorn wilde een jaar geleden niet verder gaan dan 350.000 euro. Dat het college nu 495.000 euro wil bijdragen, tekent volgens wethouder Frits Alberts (CDA) het vertrouwen dat de gemeente koestert in de club. Zelfwerkzaamheid moet een besparing van 117.200 euro opleveren. ,,Het is een club met een sterke binding waar leden over het algemeen lang blijven hangen. Eens een Valthermonder, altijd een Valthermonder.''

De club informeert haar leden op een extra ledenvergadering in februari over het plan. Voorzitter Smid vertrouwt erop dat er voldoende bereidheid is om de handen uit de mouwen te steken. ,,Natuurlijk, er zal een zware wissel worden getrokken op onze leden. Maar de binding met de club is groot. Dat bleek laatst wel op onze nieuwjaarsreceptie. Er kwam 130 man op af.'' Als alles volgens plan verloopt wordt de nieuwe accommodatie rond april 2017 feestelijk ingewijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu