Duurzaam op vakantie: 'Comfort is niet per se luxe, het is ook de plek waar je bent'

Hoe bewust je ook leeft, de aanwezigheid van de mens laat altijd een voetafdruk achter. Zeker ook in de vakantie, want juist dan zijn we geneigd de teugels wat te laten vieren.

De inrichting van de Drentse trekkershutten van Cabiner is basic, maar mensen staan ervoor in de rij.

De inrichting van de Drentse trekkershutten van Cabiner is basic, maar mensen staan ervoor in de rij. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Alleen al door het ontbreken (of reduceren) van gereden en gevlogen kilometers zijn vakanties in eigen land door de bank genomen duurzamer dan reizen naar het buitenland. Daarnaast zijn recreatieondernemers op tal van terreinen bezig hun product te verduurzamen. Omdat ze een ‘groen’ bedrijf willen, omdat gasten er om vragen of (heel praktisch) omdat aan de energietransitie niet valt te ontkomen en verduurzaming (op termijn) leidt tot een voordeligere bedrijfsvoering.

Grote en kleine maatregelen

Op alle niveaus worden grote en kleine maatregelen doorgevoerd. Zo zijn Johan en Leida Moes van camping Het Noordenveld in Wapse twee jaar geleden begonnen met de uitbreiding hun bedrijf. Gasloos. Alle sanitair-units voor privégebruik zijn voorzien van zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler. Daardoor kunnen gasten bijna onbeperkt douchen, wassen en afwassen met water dat is opgewarmd door de zon.

Op het centrale sanitaire gebouw, genaamd ‘t Washokke, liggen al een jaar of tien zonnecollectoren. Op het terrein is ledverlichting aangebracht met stroom van zonnepanelen. Om de camping volledig energieneutraal te maken, zouden er nog meer zonnepanelen moeten komen. Door de coronacrisis is dit plan voorlopig in de koelkast beland.

Bij camping BuitenLand in Zandpol (ja, waar tv-maker Floortje Dessing ook bij betrokken is) zijn alle stappen gericht op het verkleinen van de voetafdruk. Gasten bouwen zelf huisjes van herbruikbare (rest)materialen. Dit is zo’n succes, dat er voorlopig een stop is ingevoerd. In het restaurant staan de vegetarische en vegan-gerechten niet onderaan de kaart, maar juist prominent bovenaan.

Biologische siroop

Het eten en drinken komt zo veel mogelijk van aanbieders uit de omgeving. De campinghouders maken zelf biologische siroop voor de kinderen (,,Scheelt heel veel energie, plastic, glas en transport’’) en onder de naam Thijstea wordt icetea verkocht van fruit, dat normaal gesproken zou worden doorgedraaid.

Staatsbosbeheer exploiteert al sinds jaar en dag natuurkampeerterreinen. Veel natuur, weinig luxe. Voor mensen die nog een stap verder willen gaan, is de natuurbeheerder een samenwerking aangegaan met Cabiner. Dit bedrijf exploiteert inmiddels zeven zelfvoorzienende back-to-basic-huisjes in Drenthe, die her en der in natuurgebieden in het hart van de provincie staan.

Mensen lopen bepakt en bezakt van cabin naar cabin. In de rugzak, op verzoek, een voedselpakket van de organisatie. De houtkachel is niet alleen warmtebron, maar doet ook dienst als fornuis en verwarmt het douchewater. Water, dat de recreant zelf met de hand moet oppompen uit de Drentse ondergrond. En is het kachelhout op, dan moeten mensen de grotere blokken met de handbijl klein maken. Zonnepanelen leveren net voldoende stroom voor de mini-koelkast, schaarse verlichting en de waterzuivering.

Wat blijkt? Mensen staan in de rij. ,,De belangstelling is heel groot. Vrijwel elke dag van het jaar zitten we vol. Ook in de herfst en winter. Ook nu, middenin de coronacrisis. Die anderhalve meter afstand halen we makkelijk. Een ideale manier om tot jezelf te komen, los van de dagelijkse beslommeringen. Juist nu. Comfort is niet per se luxe. Het is ook de plek waar je bent en hoe je je voelt’’, zegt Vincent Beekman van Cabiner.

'Nederland is echt heel mooi'

Het eerste huisje, dat inmiddels 2,5 jaar in gebruik is, wordt binnenkort verplaatst. ,,Dan kan de natuur zich op die plek weer herstellen.’’

In de buurt van Borger komt cabin nummer acht. Als het aan Beekman ligt, blijft het daar niet bij. ,,Ons doel is nog steeds om alle nationale parken met elkaar te verbinden. Van Midden-Drenthe is het maar een klein stukje naar het Dwingelderveld. En dan kan je via het Drents-Friese Wold door naar de Weerribben en de Veluwe. En natuurlijk kom je onderweg auto- en snelwegen tegen. Maar dat maakt niet uit, want drie minuten later loop je weer door de prachtige natuur. Nederland is echt heel mooi.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Duurzaamheid
Duurzaam ondernemen
menu