Duurzame expositie 'Sanne gaat circulair' in Assen opent de deuren

In het Duurzaamheidscentrum in Assen is woensdagmiddag een nieuwe expositie ‘Sanne gaat circulair’ van start gegaan. De expositie wordt geopend door wethouder Bob Bergsma en vier Sannes uit Assen.

De expositie werd geopend door vier Sannes en de wethouder

De expositie werd geopend door vier Sannes en de wethouder

„Circulair zijn is dat je bij jezelf nagaat of je iets wat je nodig hebt niet kan lenen of zelf kan maken om ervoor te zorgen dat we zuinig zijn met grondstoffen”, vertelt Mirjam Veltman van het Duurzaamheidscentrum. „Daarnaast gaat het er ook om dat je spullen niet koopt, gebruikt en meteen weggooit, maar juist dat je die spullen hergebruikt door er iets anders van te maken.”

Asfalt van koeiengras

Als voorbeeld van circulair leven ligt er een blok asfalt op tafel dat gemaakt is van koeiengras. „Er is een rotonde in Rolde die gemaakt is van dit duurzame asfalt”, vertelt wethouder Bergsma.

Om kinderen op een leuke manier te leren over circulair leven is er een speciale ‘maakfabriek’ neergezet. De kinderen krijgen een tasje met spullen die zij in een aantal stappen zelf kunnen ‘omtoveren’ tot een muziekinstrument, een soort rammelaar. Iets wat de vier Sannes bij de opening van de expositie voordoen.

„Sanne is eigenlijk een bedacht persoon. Ze is een middel voor ons om het verhaal van circulair leven naar de mensen toe te brengen”, zegt Veltman. „Ze geeft handvatten om de moeilijke termen beter te begrijpen.”

Veltman: „’Sanne gaat circulair’ is eerder ook al in Amersfoort geweest. Het is daar heel goed ontvangen. Ze hebben daar voorbeelden uit Amersfoort gebruikt, dat doen wij ook met voorbeelden uit Assen.”

Meer duurzame keuzes

„We hopen dat mensen echt meer duurzame keuzes gaan maken”, zegt Veltman. Aan het eind van de expositie is een rek waar allerlei folders in staan met praktische dingen die gedaan kunnen worden om duurzamer te leven. „We hopen dat in ieder geval één van de bezoekers in het vervolg hun eigen tasje meeneemt naar de winkel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu