Dvd's met opnames gezin Van D. in Zwartsluis gevonden door ontsnapte zoon boerderij Ruinerwold

De voormalige speelgoed- en natuurwinkel van Josef B. en Gerrit Jan van D. in Zwartsluis. Foto: Stefan Keukenkamp

De ontsnapte zoon Jan Zon van het boerderijgezin in Ruinerwold heeft in een onlangs leeggehaald pand in Zwartsluis dvd’s gevonden met opnames van Gerrit Jan van D. en zijn kinderen. Hij heeft ze eind vorige maand overgedragen aan het OM. Opmerkelijk is dat het pand eerder is doorzocht door de politie.

De dvd’s met het beeldmateriaal werden door de oudste zoon van het gezin gevonden in Zwartsluis, waar Josef B. (59) en Gerrit Jan van D. (68) een hout- en speelgoedwinkel runden. Het gezin woonde na 2004 enige tijd boven de winkel. Eind augustus werden de panden in het centrum van het dorp leeggehaald en verkocht.

Jan Zon, die met zijn ontsnapping uit de boerderij in Ruinerwold de zaak aan het rollen bracht, stapte met de beelden naar de politie. Wat er exact op de beelden te zien is, is nog niet duidelijk.

Voorselectie

De zoon voegde een lijst aan toe aan de beelden met momenten van betekenis, een soort voorselectie. De politie gaat dit verder uitwerken tot een proces-verbaal. Of de beelden onderdeel worden van het strafdossier, is nog niet bekend.

Dat de beelden nu zijn opgedoken, is bijzonder. Tijdens het onderzoek, in oktober 2019, deed de politie al invallen in de winkelpanden. Hoe het kan dat toen de dvd’s over het hoofd zijn gezien, is niet duidelijk. In de weken die volgden, werd er meerdere malen ingebroken.

Jaren voordat het gezin in de boerderij in Ruinerwold verbleef, runde de vader samen met de Oostenrijker een speelgoedwinkeltje en een houthandel. De panden werden vrij snel weer verlaten, maar de huur werd tot voor kort gewoon doorbetaald.

Op een volgende zitting wordt volgens het Openbaar Ministerie meer bekend over de inhoud van de beelden. Dat is naar verwachting eind oktober.

Nieuws

Meest gelezen

menu