DVHN-jongeren over vriendschap en sociale media: 'Vooral grappig om dingen van anderen te zien'

De Dagblad van het Noorden-kinderen Eline, Gerwin, Janine en Nathalie zijn sinds een week voor de wet volwassen. Hoe staan de baby’s van 2002 nu in het leven? In een driedelige wekelijkse serie praten ze over onderwerpen die jongeren van 18 jaar bezighouden. Vandaag deel 2 over vrienden en sociale media.

Noem twee dingen die heel belangrijk zijn in het leven van 18-jarigen en je komt al snel uit op vrienden en sociale media. Een relatie zal voor een heel aantal leeftijdsgenoten een top 3 compleet maken, maar dat geldt niet voor de vier jongeren die sinds hun geboorte door DVHN zijn gevolgd.

Noem het toeval, ze zijn allemaal nog vrijgezel en genieten met volle teugen van hun ‘vrije’ leven. Althans dat was zo voor de coronamaatregelen en vast ook weer daarna.

Een vast clubje vriendinnen

Zo heeft mbo-student Janine de Jong een vast clubje vriendinnen van vijf meiden die elkaar al vanaf de basisschool kennen. En ook nog aanhang en andere vrienden. ,,Als er een verjaardag is, zijn we met een man of tien. We doen veel samen: dansen, uitgaan, bij elkaar zijn. We hebben samen een frituurpan gekocht die de naam Durk heeft”, zegt ze lachend.

,,Durken is ondertussen een werkwoord geworden.” Janine kan door de coronacrisis helaas even niet meer met groepjes afspreken. Maar zij ziet nog wel vrienden in de buurt.

Nathalie Oosten heeft twee beste vriendinnen. ,,Met zijn drieën gaan we soms uit eten, in Hoogezand, naar de bioscoop, of bij elkaar logeren. En we sporten elke week samen in de sportschool in Wagenborgen.” Die gezelligheid moet Nathalie nu even missen.

Vriendengroepen

De Hoogeveense Eline Slot heeft meerdere vriendengroepen. Ze gaat veel om met zeven jongens en twee meiden die ze kent van haar werk. ,,Wij werken allemaal als vakkenvuller bij de Albert Heijn en zijn bijna elk weekend samen. Ik ga ook om met een meidengroep van school. Vorig jaar ben ik met ze op vakantie geweest naar Mallorca.”

Of een vakantie er dit jaar voor haar in zit, is afwachten. Net als voor iedereen. Door corona is dat allemaal onzeker geworden.

Boerenzoon Gerwin Arends trekt veel op met vrienden die hij nog kent van de middelbare school, het Nassau College locatie Penta in Assen. Ondanks corona ziet hij sommige vrienden nog wel met enige regelmaat. Eline beperkt alle contacten buiten haar eigen gezin zo veel mogelijk op dit moment.

Vertrouwen en eerlijkheid is voor Eline het belangrijkste aan vriendschap. ,,Dat je kunt lachen met elkaar, maar ook dat je serieus met elkaar kunt praten over problemen.” Nathalie en Janine denken er net zo over. ,,Ik vind het belangrijk dat je elkaar alles kunt vertellen en dat je er op kunt vertrouwen dat je vrienden niet iets doorvertellen”, zegt Nathalie.

Gekke filmpjes

De jongeren besteden veel van hun vrije tijd aan sociale media. En door de coronamaatregelen is dat bij de meesten van hen toegenomen. Ze gebruiken vooral Snapchat, Instagram en WhatsApp. Eline vertelt dat ze steeds minder op Facebook zit. Gerwin nog wel regelmatig.

Gerwin gebruikt ook veel Snapchat, voor gekke filmpjes en berichten aan vrienden en bekenden. ,,Ik heb het een keer bijgehouden. Ik zit wel zeven uur per dag op mijn telefoon.” Janine plaatst af en toe zelf foto’s. ,,Ik vind het vooral grappig om dingen van anderen te zien.”

De vier zijn zich er maar wat goed van bewust dat er ook een keerzijde zit aan sociale media. Ze kennen de verhalen van anderen over foto’s die zonder toestemming worden geplaatst en pestgedrag. Zelf hebben ze daar niet mee te maken gehad. Ze zien vooral de voordelen. De belangrijkste: continu contact met anderen kunnen hebben.

Nadelen

Ze zien sociale media als iets vanzelfsprekends, ze zijn ermee opgegroeid. Nathalie, Janine en Eline spreken uit dat ze ook zeker oog hebben voor de nadelen . ,,Er zijn mensen die er hele nare dingen op zetten onder een vals account”, zegt Eline. ,,Het kan ook gebruikt worden om iemand te pesten of lastig te vallen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Als het wel zou gebeuren, kap ik het gelijk af.”

Havo-scholier Nathalie denkt dat als je bekende sterren volgt op Instagram je minder zelfvertrouwen kan krijgen, omdat zij zo perfect lijken. ,,Maar je hoeft je natuurlijk niet minder te voelen dan zij.” Nathalie vindt haar privacy belangrijk. ,,Mijn Instagram-account staat op privé zodat alleen mijn vrienden en mensen die ik ken kunnen zien wat ik plaats. Zo weet ik zeker dat wat ik plaats privé blijft.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu