Dwingelse moet 23.000 euro bijstandsgeld terugbetalen

De 39-jarige Marije*, oud-inwoonster van Dwingeloo, wordt verdacht van uitkeringsfraude. Ze moet 23.000 euro aan bijstandsgeld terugbetalen.

Volgend de Intergemeentelijke Sociale Dienst (IGSD) Steenwijkerland & Westerveld heeft de vrouw het geld ten onrechte ontvangen. Maandag legt ze de rechter in Zwolle uit dat ze helemaal geen fraudeur is, maar het slachtoffer van doorgeschoten regeldrift. Ze zegt dat ze het bedrag onmogelijk kan ophoesten.

De gescheiden Marije woonde tot anderhalf jaar geleden met haar twee kinderen in een huurhuis in Dwingeloo. Van de IGSD ontving ze bijstand. Marije leerde in die periode de vijf jaar oudere Erik* kennen, een man uit Klazienaveen, vader van eveneens twee kinderen. Ze kregen een relatie, maar besloten aanvankelijk te wachten met samenwonen. ,,We wilden eerst de kinderen rustig de tijd geven aan elkaar te wennen”, vertelt Marije. Zomer 2015 hakten ze alsnog de knoop door: Marije zou met haar kroost naar Klazienaveen verhuizen.

Gepind

,,Net op het moment dat ik in Dwingeloo de eerste dozen in de auto laadde, kwam de IGSD aan huis voor een controle. Ik had ze op dat moment nog niet laten weten dat ik zou gaan samenwonen.” Marije vertelt dat de IGSD een onderzoek startte en haar uiteindelijk sommeerde 23.000 euro uitkeringsgeld terug te betalen. ,,Het gaat om bijstand die ik heb ontvangen tussen 2012 en 2015. Ze beschikten inmiddels ook over mijn bankafschriften en hadden mijn verbruiksgegevens opgevraagd bij het energiebedrijf.” Volgens de IGSD had de vrouw de voorafgaande drie jaar verdacht vaak geld gepind in Klazienaveen. Haar energierekening in Dwingeloo bleef in die tijd opmerkelijk laag voor een huishouden van drie mensen.

Marije: ,,Ik heb in deze periode in totaal vijftien keer in Klazienaveen gepind. Veel minder vaak dan ik pinde in Dwingeloo, Diever, Hoogeveen en Zwolle. Het klopt dat ik weinig energie verbruikte, maar dat had te maken met mijn ex-man, die me lange tijd stalkte. Hij liep vaak rond het huis, mishandelde me en vernielde mijn auto. Vanwege hem was ik vaak bij mijn moeder in Zwolle of deed ik, als de kinderen en ik toch thuis waren, vroeg het licht uit.” Samen met haar nieuwe vriend verzamelde ze bewijzen die haar verdediging konden ondersteunen, zoals een verklaring van de school in Dwingeloo dat haar kinderen daar tot zomer 2015 gewoon les kregen.

Afgewezen

Het mocht allemaal niet baten. Volgens Marije wees eerst de IGSD en daarna ook een onafhankelijke commissie haar bezwaar af. ,,Achteraf had ik iets eerder de IGSD moeten inlichten over de aanstaande verhuizing naar Klazienaveen”, erkent ze. Maar haar verhaal houdt ze overeind: ze heeft beslist niet gefraudeerd. ,,En ze kunnen je toch niet dwingen je uitkering terug te betalen, alleen maar omdat je weinig energie hebt verbruikt?” Ze snapt dat sociale diensten ook elders, bijvoorbeeld bij een energiebedrijf, gegevens over hun cliënten kunnen opvragen. ,,Regels zijn regels, maar in mijn zaak zijn ze totaal doorgeslagen.” Ze heeft ook geen idee hoe ze het enorme bedrag zou moeten ophoesten. In een ultieme poging alsnog het gelijk aan haar kant te krijgen, stapte ze naar de rechter.

De IGSD Steenwijkerland & Westerveld wil niet reageren. Een woordvoerster van de gemeente Westerveld laat namens de IGSD weten dat ze uit privacyoverwegingen niet kan ingaan op ‘persoonlijke dossiers’. Ook woordvoerder Jos Stuart van Divosa, de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein, wil zich ‘niet wagen’ aan commentaar op deze individuele kwestie. Hij legt uit dat sociale diensten via Het Inlichtingenbureau in Utrecht gegevens over hun cliënten kunnen verzamelen, afkomstig van een veelheid aan bedrijven en instanties. ,,Ook gegevens van het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank.” Veel cliënten zijn zich er niet bewust van wanneer ze regels overtreden, nunanceert Stuart: ,,Het heet snel fraude, maar in driekwart van de gevallen is er geen opzet in het spel.” In Nederland wordt per jaar ongeveer 6 miljard aan bijstand uitgekeerd. Daarvan wordt gemiddeld 2 procent teruggevorderd, oftewel 120 miljoen per jaar.

*Dit zijn niet de werkelijke namen van de betrokkenen.

Nieuws

Meest gelezen

menu