E-bike met korting voor Asser werkers

Foto: Archief DvhN

Werknemers in Assen kunnen vanaf woensdag met een korting van 250 euro een e-bike kopen. Doel van de actie is om fietsen te stimuleren en het autoverkeer in de stad terug te dringen.

De kortingsactie geldt voor maximaal tweehonderd elektrische fietsen. Voorwaarde is dat de werknemers in dienst zijn van een partner van Assen Slim Bereikbaar. Dat zijn vrijwel alle grote bedrijven en zorginstellingen in de Drentse hoofdstad. Verder moeten zij minimaal twee dagen per week op de e-bike naar het werk gaan. De e-biker hoeft niet per se in Assen zelf te wonen.

Om kennis te maken met de e-bike kunnen de werknemers één keer een week lang gratis een fiets lenen bij een van de vijf fietsenhandelaren in Assen die aan de actie deelnemen. Bevalt die, dan kan met korting een exemplaar worden gekocht. Het geld voor de actie is beschikbaar gesteld door de Regiovisie Groningen-Assen en komt uit de pot Beter Benutten. Die is speciaal bedoeld om de infrastructuur in de regio optimaal te benutten.

E-bike als ultiem middel tegen auto

Assen staat de komende jaren voor ingrijpende wegwerkzaamheden in het kader van de FlorijnAs. Een van de onderdelen is de ombouw van Overcingellaan tot Stadsboulevard. Om de doorstroming van het verkeer te bevorderen wordt de weg verbreed en voor het station door een tunnel geleid. De werkzaamheden beginnen in april.

De gemeente voorziet problemen bij de verkeersafwikkeling en wil daarom zo veel mogelijk werknemers uit de auto halen. Daarom wordt het fietsverkeer bevorderd. De sterk in opkomst zijnde elektrische fiets wordt daarbij als het ultieme middel gezien. ,,Het zou mooi zijn als de werknemers zo enthousiast worden dat zij op de fiets naar het werk gaan in plaats van met de auto'', zegt verantwoordelijk wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie). Tijdens de werkzaamheden, die tot voorjaar 2018 duren, blijven de fietsroutes wel bruikbaar.

Het werk begint in april met de verbreding van het Rolderdek en de aanleg van de kruising met verkeerslichten die het Abel Tasmanplein met de Dr. Philipsweg verbindt. Gelijktijdig wordt ook gestart met het noordelijke deel van de tunnel tussen het Rolderdek en de Stationsstraat. Voorjaar 2017 wordt gestart met het zuidelijke deel tussen de Stationsstraat en de Spoorstraat. Door de tunnel in twee fases aan te leggen, blijft het station steeds bereikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu