E-bikes zijn allang niet meer suf

De e-Rockit e-bike.

Altijd al eens een e-bike willen proberen? Dat kan in de gemeente Assen. Woensdagmiddag geeft wethouder Harmke Vlieg het startschot voor de actie ‘stap-op-en-probeer' waarbij iedereen die in Assen werkt een week lang gratis een e-bike kan uitproberen. De leenfietsen staan bij vijf fietsenhandelaren in Assen.

Altijd al eens een e-bike willen proberen? Dat kan in de gemeente Assen. Woensdagmiddag geeft wethouder Harmke Vlieg het startschot voor de actie ‘stap-op-en-probeer' waarbij iedereen die in Assen werkt een week lang gratis een e-bike kan uitproberen. De leenfietsen staan bij vijf fietsenhandelaren in Assen.

De actie is een initiatief van Assen Slim Bereikbaar om de in populariteit groeiende e-bike te promoten als vervoersmiddel voor het woon-werkverkeer. Zo hoopt de organisatie te bereiken dat er ten tijde van de grote FlorijnAs-werkzaamheden in Assen minder auto's in de spits rijden.

Hoewel de e-bikes een beetje een suffig imago hebben, blijkt uit een zoektocht op internet dat er wel degelijk hippe elektrofietsen worden gemaakt. Een top vijf in willekeurige volgorde van bijzondere exemplaren.

De houten e-bike

De term stalen ros is niet van toepassing op deze tweewieler. Deze e-bike is gemaakt van essenhout en is daardoor een echte blikvanger. Het apparaat heeft een actieradius van zo'n 40 kilometer. Het hippe design van de fiets is het belangrijkste verkooppunt, maar er kleeft ook een nadeel aan: voor het ontwerp moet betaald worden. Met een prijskaartje van ruim 4000 euro is deze elektrische fiets niet bepaald goedkoop te noemen.

De kettingloze e-bike


Naast de trappers, het zadel en het stuur is de ketting een van de meest typerende onderdelen van de doorsnee fiets. Maar dit is niet het geval bij de Mando Footloose IM. Deze elektrofiets werkt namelijk zonder ketting. Trappers heeft de e-bike nog wel en door het meetrappen wordt energie opgewekt die elektronisch naar het achterwiel wordt gestuurd. De fiets weegt 21 kilo, heeft een begrensde topsnelheid van 25 kilometer per uur en wie meetrapt kan er 60 kilometer mee rijden.

Het scheurijzer


Voor de echte snelheidsduivels is er de e-Rockit e-bike. Het gevaarte ziet eruit als een motor met trappers en eerlijk gezegd is het dat ook. De elektrische fiets heeft een topsnelheid van zo'n 80 kilometer per uur en afhankelijk van de gereden snelheid komt het apparaat tussen de 50 en 70 kilometer ver. Volgens bedenker Stefan Gulas trekt de fiets zo snel op dat hij de gemiddelde BMW de hielen laat zien bij een stoplichtrace.

Nadelen van het apparaat zijn het prijskaartje van zo'n 13.500 euro en het feit dat het Nederlandse wetboek het als een motor aanmerkt en niet als fiets. Kortom, een motorrijbewijs en helm zijn noodzakelijk.

De kleinste

Voor wie niet al te veel ruimte heeft, is er de elektrische versie van de A-Bike. Deze vouwfiets is volgens de fabrikant de lichtste, kleinste en meest compacte elektrische fiets van dit moment. Het apparaat is in tien tellen uit te klappen en weegt 11,8 kilo. De tweewieler is in opgevouwen staat zo klein dat hij in een rugtas past. Qua prestaties is het ook niet bepaald behelpen. De fiets haalt een topsnelheid van twintig kilometer per uur en heeft een actieradius van maximaal 25 kilometer.

De beste volgens de ANWB

 

Misschien wat minder exotisch dan voorgaande modellen, maar gewoon kan ook bijzonder zijn. Volgens een test in het tijdschrift Kampioen van de ANWB is de Koga Miyata E-Xtension 2015 de beste elektronische fiets. Grootste pluspunten zijn volgens de testuitkomsten de dertig versnellingen, de stille motor en de krachtige ondersteuning. De accu is goed voor een actieradius van 53 kilometer, de accucapaciteit en laadtijd krijgen in de test het predicaat redelijk. In totaal kost de tweewieler 2950 euro.

 

Voor wie nog geen ideale e-bike heeft gevonden, heeft de ANWB een handige keuzehulp gemaakt. Deze kunt u hier raadplegen.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu