Onveilige munitie in depot Coevorden nog steeds niet vernietigd

De munitieopslag van Defensie in Veenhuizen, in 2011. Foto: Archief/Kees van de Veen

Grote hoeveelheden opgeslagen munitie in het depot in Coevorden, waaronder zware granaten, zijn nog steeds niet vernietigd. Dat had wel gemoeten, om te voldoen aan de regelgeving.

Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdagmiddag (Radio 1, 14.00 uur). Het is een vervolg op de uitzending van vorig jaar, waaruit bleek dat de opslag van munitie bij Defensie een probleem blijft. Toen werden vooral zeer veel overtredingen geconstateerd in Coevorden, Veenhuizen, Ruinen, Staphorst en Alphen.

Het Korps Militaire Controleurs Gevaarlijke Stoffen (KMCGS) waarschuwde al in 2017 dat de opslag van overtollige munitie - zoals in Coevorden - op termijn ‘een ongecontroleerd veiligheidsrisico’ is. Een oud-controleur van het KMCGS benadrukt in de uitzending het belang om regels na te leven. ,,Munitie is heel simpel. Een fout mag niet. Er is geen marge.’’

‘Niet ondenkbaar dat het een keer fout gaat’

Omdat de kwaliteit van de soms tientallen jaren oude munitie niet altijd even goed is gecontroleerd, is volgens de controleur de huidige staat onduidelijk. Volgens hem is het niet ondenkbaar dat het een keer fout gaat ‘als men het zomaar laat liggen’.

Defensie laat in de uitzending weten dat er in Coevorden geen sprake is van risico voor de medewerkers of de omgeving. De munitie wordt volgens Defensie door specialisten in de gaten gehouden.

Defensie verzekert burgemeester dat er geen gevaar is

Dat kreeg de Coevorder burgemeester Bert Bouwmeester onlangs ook te horen, toen hij opnieuw bij Defensie informeerde naar aanleiding van de zorgen over de opslag van overtollige munitie.

Dat deed hij vorig jaar ook al. ,,De commandant van het munitiebedrijf heeft mij de situatie uitgelegd’’, schrijft hij de raadsleden. ,,Dat het oplossen van aangekaarte problemen langzaam gaat, heeft diverse redenen. Veelal redenen die buiten hun invloedssfeer liggen. Het gaat dan om bijvoorbeeld de mogelijkheden die er zijn verouderde munitie af te voeren. Er is mij wederom verzekerd dat er geen gevaar is voor het omliggende gebied.’’

De totale omvang van de munitieberg in Coevorden is 5000 ton. De afvoeroperatie zou vijf tot zeven jaar in beslag nemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu