Echt sprekend Emmermeer

‘Je moet mij niet op de hei zetten.' ‘Stel je eens voor over 10 jaar.' ‘Als er iets is… helpen wij elkaar.' Op meerdere panden rondom het winkelcentrum in de wijk Emmermeer staan spreuken.

Tinus Boerhof, al 48 jaar wijkbewoner, bij een van de panden met een spreuk. Foto Henk Benting

Tinus Boerhof, al 48 jaar wijkbewoner, bij een van de panden met een spreuk. Foto Henk Benting

,,Je vindt het mooi of je vindt het helemaal niets. Een tussenweg is er eigenlijk niet'', zegt Tinus Boerhof. De 74-jarige Boerhof, die al 48 jaar in Emmermeer woont, herinnert zich nog goed dat de teksten op de gebouwen werden geplakt.

,,Het was een onderdeel van het project Schatgraven in Emmermeer. Kunstenaar Lies Kortenhorst uit Deventer was projectleider. Zij was hier aangesteld als cultuuraanjager. Er kwamen allerlei projecten uit voort. Ik denk er met plezier aan terug. Het zorgde voor reuring, in positieve zin.''

Verdwijnen

De spreuken op de panden zijn uitvergrote zinnen uit verhalen die Kortenhorst van wijkbewoners hoorde. Wie tegenwoordig gaat kijken, ziet dat bepaalde letters loslaten en deels verdwenen zijn.

,,Dat is natuurlijk geen gezicht'', zegt Boerhof, die bestuurslid is van de wijkvereniging. In de vergadering van deze club kwam de kwestie deze week aan de orde. Er bleek niet veel draagvlak voor herstelwerkzaamheden en de aanschaf van nieuwe letters. Binnenkort gaat de wijkvereniging daarom in overleg met eigenaren van de panden, meestal woningcorporaties, of de letters eraf mogen.

Een van de gebouwen waar letters op staan, is van de gemeente. Het betreft de oude gymzaal naast de Groen van Prinstererschool. Met de gemeente hoeft de wijkvereniging niet om tafel, want de gymzaal gaat medio dit jaar tegen de vlakte om plaats te maken voor een veel groter exemplaar. Boerhof: ,,Bij die sloop verdwijnen de letters dus sowieso.''

Niet storend

Reinder Maat (21) woont in een woning waar een tekst op staat. Hij is daar niet wildenthousiast over, maar de letters op de zijkant van het huis storen hem ook niet. ,,Als mensen de weg naar ons huis niet weten, is het wel handig. Dan zeg ik gewoon: het huis met die letters'', zegt Maat.

,,Gaan die letters eraf?'', zegt een bewoner van een relatief nieuw appartementencomplex in de buurt. ,,Ik denk dat die mensen er meer aan hebben als die verouderde woningen verdwijnen en er voor hen iets nieuws wordt gebouwd.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu