Echten demonstreert tegen azc in raadzaal De Wolden

Demonstratie in de raadzaal van De Wolden. Foto DvhN

Een grote groep inwoners van Echten heeft donderdagavond bij de gemeenteraad van De Wolden gedemonstreerd tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in hun dorp.

Henk Nijstad, voorzitter van Dorpsbelangen Echten, maakte bekend dat uit een enquete in het dorp (met een respons van 90 procent) blijkt dat 67 procent van de inwoners helemaal geen asielzoekers wil opvangen. 31 procent is onder voorwaarden voor. ,,En als het Azc er komt, is 200 bewoners het maximum'', aldus Nijstad. Echten telt 350 inwoners.

Grootste punten van zorg zijn de veiligheid, verkeersveiligheid, het onderwijs, de inkomsten uit het toerisme en de voorzieningen in het dorp.

Harry Brons van de PVV in de provinciale staten zei namens een 'grote groep' omwonenden te spreken. Hij zei onder meer het opvallend te vinden dat mensen in Echten hem hadden gebeld en niet de raadsleden in De Wolden. 

Burgemeester Roger de Groot herhaalde dat de gemeente bereid is mee te werken aan de opvang van vluchtelingen. Mensen kunnen zich nog tot vrijdag aanmelden om mee te denken. Dit voedde onder de demonstranten het gevoel dat het besluit reeds is genomen en dat er alleen over randvoorwaarden kan worden gesproken. In een gezamenlijke verklaring riep de voltallige gemeenteraad het college van B en W op de inbreng vanuit Echten en Ruinen op waarde te schatten en mee te laten wegen in de onderhandelingen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Uit voorzorg was politie aanwezig maar ongeregeldheden deden zich niet voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu