Echtpaar Troost (56 jaar getrouwd) geniet van contact via microfoon bij raam verzorgingshuis Reestoord in Meppel

Echtpaar Marrie en Bertus Troost kan met elkaar communiceren dankzij de spreek-luister verbinding bij woonzorgcentrum Reestoord in Meppel Foto: Renate Winkel

Ze zijn 56 jaar getrouwd. Bertus (78) en Marrie Troost (75) uit Meppel. Zij verblijft al bijna tien jaar in woonzorgcentrum Reestoord in Meppel. Door de coronamaatregelen kan haar echtgenoot niet meer bij haar op bezoek.

Dankzij een spreek-luisterverbinding kunnen ze elkaar toch geregeld in de ogen kijken en een praatje maken. Bertus Troost neemt plaats achter het raam aan de buitenzijde van het woonzorgcentrum en zijn vrouw aan de andere kant van het raam. Via een microfoon praat het echtpaar met elkaar. ,,Ik heb zondag nog zeker drie uur gewandeld”, vertelt hij als Marrie in haar elektrische rolstoel door een zorgmedewerker naar het raam is gebracht.

Praten over ditjes en datjes

De Meppeler vertelt dat ze veel praten over hun twee volwassen kinderen en hun drie kleinkinderen. ,,We praten gewoon over ditjes en datjes. Ik kwam ook elke dag bij haar op bezoek, maar dat kan dus voorlopig niet meer. We bellen een paar keer dag, maar dit is voor ons een uitkomst.”

Zijn echtgenote kreeg 24 jaar geleden een herseninfarct. Lange tijd woonde zij gewoon thuis. ,,Maar toen zij nog een infarct kreeg, ging het niet meer.” Ondertussen is hij er al lang aan gewend dat zijn vrouw in het zorgcentrum woont. Dat hij niet meer op bezoek kan, is moeilijk voor allebei. Vooral het samen wandelen missen ze. ,,Ik nam haar altijd mee naar buiten in de rolstoel. Het kan nu eventjes niet meer. Daarom is het zo fijn dat we elkaar toch nog op deze manier kunnen zien en spreken.”

Elkaars nabijheid voelen

Reestoord in Meppel heeft sinds 25 maart de spreek-luisterverbinding voor de 115 bewoners en familie. Ongeveer een week daarvoor werd door het kabinet bepaald dat bewoners van verpleeghuizen en woonzorgcentra geen bezoek meer mogen ontvangen om het risico op verspreiding van het virus te beperken. Via de spreek-luisterverbinding kunnen bewoners in het gebouw toch contact leggen met familie buiten het gebouw en elkaars nabijheid voelen tijdens de coronacrisis.

‘Het zit vrijwel elke dag volgeboekt’

Coördinator John Duivensteijn van Reestoord zegt dat er heel veel gebruik van wordt gemaakt. ,,Het loopt de hele dag door. Er komen partners, kinderen, broers en zussen en kleinkinderen van bewoners. Via onze website kunnen ze een afspraak maken op tijden dat een receptionist aanwezig is. Want die moet de zorg bellen dat er een familielid is voor een bewoner. Het zit vrijwel elke dag volgeboekt.”

Per keer kan maximaal een half uur worden gesproken. Bertus Troost komt zo vaak als hij kan. Nu moet de Meppeler plaatsmaken. Een dochter van een andere bewoner staat te wachten. Zij komt voor haar vader en is vanuit de Veluwe naar Meppel gereden. ,,Het is voor mij de eerste keer. Ik ben blij dat ik hem weer even kan zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Video
menu