Echtpaar bouwt snackbar in Emmerhout weer op na brand: 'Het leek wel een soort spookhuis'

Marjolein en Martijn Thole herbouwen hun snackbar in Emmerhout. Foto: Foto Boudewijn Benting

Marjolein (30) en Martijn (27) Thole zagen anderhalve week geleden hun snackbar in Emmerhout grotendeels in rook opgaan. Toch zit het echtpaar na de brand niet bij de pakken neer. ,,We hebben geen moment aan stoppen gedacht.”

Hoe kon de brand in snackbar Snacktime in Emmerhout ontstaan? Het is de vraag waar mede-eigenaar Martijn Thole anderhalve week na de brand het antwoord nog niet op weet.

Op vrijdagmiddag 24 april stond hij achter de balie van de snackbar toen het ineens fout ging. ,,Het was een rustige middag en ik was even niets aan het doen. Tot ik ineens vlammen uit de afzuiginstallatie boven de frituurpan zag komen”, vertelt hij.

‘Alles stond zwart van de rook’

De Emmenaar kwam direct in actie. Hij schakelde alle apparatuur uit en spoot drie brandblussers leeg op het vuur. Maar dat zette weinig zoden aan de dijk. ,,Het ging heel snel. Ineens stond alles zwart van de rook”, vertelt Thole.

De brandweer werd opgetrommeld. Nadat die het vuur had geblust en de rookwolken waren opgetrokken, bleek van de snackbar weinig meer over te zijn. ,,Alles was stuk en uit het plafond hingen allemaal kabels naar beneden. Het leek wel een soort spookhuis”, memoreert Marjolein Thole.

De totale schade bedraagt volgens de Emmense tussen 100.000 en 200.000 euro. Geld dat het echtpaar zelf moet ophoesten. ,,Want onze inboedel was niet verzekerd tegen brand. Alles wat hier stond hadden we zelf betaald en was ons eigendom. We hebben altijd gedacht: als er iets stuk gaat, dan vervangen we dat zelf wel. Met een brand hadden we geen rekening gehouden”, vertelt ze.

Op nul beginnen

Het is een forse streep door de rekening voor het stel. Marjolein Thole opende zeven jaar geleden een snackbar in Coevorden en vorig jaar kwam daar de tweede vestiging in Emmerhout bij. Al het geld dat de twee hadden gespaard, moeten ze nu stoppen in het herstellen van hun snackbar. Plannen die de echtelieden om de naastgelegen kroeg in Emmerhout te verbouwen tot eetcafé zijn in de ijskast gezet. ,,We beginnen nu weer helemaal op nul.”

En dat doet zeer, volgens Marjolein Thole. Toch hebben de twee naar eigen zeggen geen enkel moment gedacht om de handdoek in de ring te gooien. ,,We hadden het hier ook zo naar ons zin. Stoppen zou ons veel meer pijn doen dan de zaak repareren. Ik heb in het begin wel momenten gehad dat ik even niet zag hoe we deze klus moesten aanpakken. Maar een paar dagen later heb ik de knop omgezet. We laten ons niet klein krijgen. Dat zit niet in ons”, spreekt Thole strijdvaardig.

‘Wat moois van maken’

De afgelopen anderhalve week is vrijwel de hele zaak leeggehaald. Daarbij kreeg het stel hulp van familie, vrienden en zelfs vaste klanten. ,,Mijn schoonzus heeft bijvoorbeeld een crowdfundingsactie voor ons opgezet en een paar klanten hebben geholpen met het weghalen van kapotte en verbrande spullen”, vertelt Thole.

De komende weken wordt de zaak weer opnieuw opgebouwd. Er komen nieuwe muren, nieuwe vloeren en een nieuwe bakwand met frituurpannen en bakplaat. Thole hoopt dat Snacktime Emmerhout over vier tot zes weken weer open kan. ,,We geven niet op en gaan er gewoon weer wat moois van maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu