Echtpaar uit Eelde overleeft blikseminslag: 'Die flits schoot zo het bed in'

Eeldenaar overleeft blikseminslag in bed. Video: Jeroen Kelderman

De bliksem sloeg in de nacht van dinsdag op woensdag in de woning van de familie Van Essen aan de Landsteinerweg in Eelde. Het was volgens buurtbewoners een enorme klap, waarna de stroom in de straat voor een deel uitviel. Een bizar verhaal: Arthur van Essen (81) werd eerder in zijn leven al eens getroffen door de bliksem toen hij op de brommer reed.

Het echtpaar Van Essen uit Eelde ligt al op bed, als het noodweer vanuit het Zuiden nadert. „Ik had op Buienradar gezien dat het onweer tussen middernacht en een uur bij ons zou zijn", zegt Arthur van Essen (81) in de slaapkamer.

Aan de muur boven het bed hangt een zwartgeblakerd leeslampje en op het witte laken zitten zwarte vegen. "Mijn vrouw is doodsbang voor onweer en die was al naar beneden gegaan en dat is achteraf gezien maar goed ook", vertelt Van Essen uiterst kalm. "Die flits schoot zo vanuit het lampje het bed in."     

Het is niet de eerste keer dat Arthur van Essen een blikseminslag van heel dichtbij meemaakt. Jaren geleden werd de brommer waar hij op reed getroffen door de bliksem. De Eeldenaar blijft er laconiek onder: „Het is een merkwaardig verhaal. Ik had wel dood kunnen zijn, terwijl ik afgelopen maand net een nieuwe hartklep heb gekregen. Dat zou zonde geweest zijn van de operatie."

Brand

De blikseminslag veroorzaakt smeulend behang en smeulend beddengoed. De man des huizes weet het beginnende brandje snel te blussen, nog voor de brandweer er is. „Toen ben ik in de meterkast gaan kijken en daar bleek een groep ook helemaal zwart geblakerd. De energiemaatschappij stuurt nu een monteur en daar wachten we op."  

Op straat staan buurtbewoners met elkaar te praten, sommigen in hun badjas. Verschillende huizen hadden direct na de inslag geen stroom meer, omdat de stoppen waren doorgeslagen. Buurman Ger Brink heeft inmiddels weer stroom, maar een aantal apparaten heeft de klap niet overleefd, waaronder de computer.

Nieuws

menu