Economiedocent René Katerbarg uit Emmen schopt het met zijn YouTube video's tot landelijke onderwijsambassadeur: 'We moeten af van de zesjescultuur'

René Katerbarg in een filmpje van Episch Onderwijs. Still uit YouTube filmpje: Episch Onderwijs

Economiedocent René Katerbarg uit Emmen scoort landelijk met YouTube-video’s waarin hij samen met twee bevriende docenten startende leerkrachten wegwijs maakt in het onderwijs.

De video’s onder de naam Episch Onderwijs zijn in ruim een half jaar tijd al een paar duizend keer bekeken.

Dat viel ook het Ministerie van Onderwijs op, dat de filmpjes nu gebruikt bij een landelijke campagne om leerkrachten te werven. ,,Ik ben nu een van de veertien Nederlandse onderwijsambassadeurs”, zegt Katerbarg. ,,Die titel is leuk, maar belangrijker is dat hierdoor meer aandacht komt voor eigentijdse, creatieve manieren van lesgeven en hoe fantastisch ons vak eigenlijk is.”

Vlot en vaak humoristisch

De 37-jarige docent van het Hondsrug College, inmiddels elf jaar werkzaam in het onderwijs, legt in zijn video’s op een vlotte en vaak humoristische manier uit hoe je bijvoorbeeld orde moet houden, gesprekken met ouders voert en op een creatieve manier lesgeeft.

,,De naam Episch Onderwijs komt van de overtuiging dat het Nederlandse onderwijssysteem een spel is dat we met elkaar al lang uitgespeeld hebben, met als gevolg onder meer een zesjescultuur. Er is veel meer mogelijk om onderwijs echt episch te maken. Meer nog dan de meeste docenten beseffen.”


Lerarentekort

De uitleg is volgens de docent hard nodig omdat door het lerarentekort steeds meer mensen zonder onderwijservaring voor de klas komen te staan.

,,Zij moeten het vak leren in de praktijk en dat valt bepaald niet mee. Een klas heeft snel door als je onzeker bent of bijvoorbeeld dreigt met straf maar het niet waarmaakt. Rustig ervaring opdoen is er niet bij. Je moet er vanaf het eerste moment staan, anders neemt de klas het roer over. Onze filmpjes zijn kort, krachtig en vooral praktisch zodat je ze direct in de praktijk toe kunt passen. Zie het als adviezen van een goede vriend die over je schouder meekijkt.”

‘Een laatste waarschuwing moet ook echt de laatste waarschuwing zijn’

Als belangrijk struikelblok noemt Katerbarg consequent zijn tijdens de les. ,,Een laatste waarschuwing moet ook echt de laatste waarschuwing zijn. Als je je daar niet aan houdt, verlies je je betrouwbaarheid en daarmee ook direct de orde in de klas.”

Ook het omgaan met persoonlijke problemen en verhalen van leerlingen stipt hij aan. ,,Toen ik tien jaar geleden als docent begon, lag ik soms wakker van problemen die leerlingen mij hadden toevertrouwd. Doe dat niet. Zorg dat de problemen bijvoorbeeld bij een leerlingbegeleider terechtkomen. Die regelt dat er hulp komt van mensen die daar specifiek voor zijn opgeleid.”


De Eco Show

Behalve met Episch Onderwijs is Katerbarg ook al zes jaar lang op YouTube te vinden met De Eco Show : video’s die zijn economielessen ondersteunen en waarin onderwerpen als inflatie en koopkracht, internationale handel en ondernemingsvormen aan bod komen. Leerlingen en docenten uit heel Nederland hebben sommige van die video’s al tienduizenden keren bekeken.

,,Een onderwerp blijft dankzij zo’n filmpje vaak beter hangen dan wanneer je het uit een boek leert. Het komt tot leven. Mijn passie is laten zien dat onderwijs veel meer is dan lessen van vijftig minuten afdraaien en toetsen geven. Je wilt kinderen leren hoe de maatschappij in elkaar zit. Als docent heb je heel veel vrijheid om dat doel te bereiken en wij willen ze daar bij helpen.”

Minecraft

Onder aanvoering van Katerbarg hebben leerlingen van het Hondsrug College afgelopen maart hun school in Emmen nagebouwd in het openwereldspel Minecraft . Dat deden ze vanwege het thuiswerken en het missen van elkaar in het schoolgebouw. Dankzij dit nabouwen konden de bijna tweeduizend leerlingen weer virtueel door de school lopen.

Nieuws

Meest gelezen

menu