Eelde blijft vluchtelingen klaarstomen voor verblijf in Nederland. Maar gemeente wil wel weten wat dorpsbewoners vinden

Directeur John van Tilburg praatte bij de start van het project inwoners van Eelde bij over de woonvorm voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Foto: Jan Zeeman

De woonvorm voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning in Eelde kan nog een half jaar vooruit, met mogelijk verlenging tot twee jaar. Dat principebesluit hebben burgemeester en wethouders van Tynaarlo genomen.

Voor het besluit definitief wordt, wil de gemeente weten wat de inwoners ervan vinden en wat hun vragen en ideeën zijn. Maar verantwoordelijk wethouder Pepijn Vemer verwacht weinig problemen. De woonvorm functioneert al vier jaar goed, veel dorpsbewoners helpen er als vrijwilliger en ook ondernemers zijn erbij betrokken.

Je kind kan rustig naar school fietsen

Je moet heel wat leren als je bijvoorbeeld uit Eritrea komt en in Nederland gaat wonen. Dat je precies op het afgesproken tijdstip bij de dokter moet komen bijvoorbeeld. Hoe je omgaat met geld. Dat je kinderen rustig naar de middelbare school kunnen fietsen, ook al is die een eindje weg. Stichting Inlia helpt vluchtelingen hiermee in de zogenoemde Tussenvoorziening, de woonvorm die de schakel vormt tussen een asielzoekerscentrum en een ‘gewoon’ huis in Nederland. Daarbij is de inzet van gewone inwoners cruciaal, want van hen kun je het beste leren hoe het er hier aan toe gaat.

Het initiatief begon als een regionale voorziening voor twee jaar voor de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe, Aa en Hunze en Emmen. Bij het ministerie waren ze nogal onder de indruk van de Drentse aanpak, dat ze besloten het initiatief over te nemen. Het project kreeg een verlenging van twee jaar en dat zit er nu dus weer aan te komen. Tynaarlo verwacht dat het ministerie met een aanvraag komt om het project te verlengen. Inlia is nog steeds de uitvoerende partij.

Vemer wijst er op dat de gemeente de inwoners van Eelde vier jaar geleden heeft beloofd dat ze hierbij betrokken zouden worden. Dit wil hij wel nakomen, voordat hij ja zegt op het verzoek van het ministerie.

Mensen hoeven niet naar omgebouwde sporthal

Aanvankelijk bood de woonvorm ruimte aan 96 mensen, dat is teruggebracht naar 72. De woonvorm is gevestigd in het pand waar vroeger de Dutch Flight Academy zat. Helemaal ideaal is het niet, aldus Vemer, maar het is veilig en veel beter dan woonvoorzieningen elders in het land, die dikwijls neerkomen op een inderhaast omgebouwde sporthal of beurscomplex.

Wat goed loopt, moet je zo houden, oordeelt de wethouder, maar hij wil nog wel zeker weten of de inwoners van Eelde er ook zo over denken. Reageren kan via info@tynaarlo.nl of gemeente Tynaarlo, postbus 5, 9480 AA Vries.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu