Eelde vangt 150 statushouders op

Mohamed Khdeer (rechts) en Abdalrahman Arafa FOTO DVHN

Het pand van de voormalige Dutch Flight Academy en een kliniek van de verslavingszorg in Eelde gaan een belangrijke rol spelen bij de integratie van statushouders.

In beide panden zullen vanaf volgende maand in totaal circa 150 statushouders worden gehuisvest. Dit zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven.

De gemeente Tynaarlo en de kerkelijke vluchtelingenorganisatie Inlia zijn deze week tot een overeenkomst gekomen over deze zogenoemde tussenopvang. Het is volgens hen de eerste keer in Nederland dat een dergelijk project van de grond komt.

Voorbereiding op Nederland

,,De bedoeling is dat deze mensen hier een half jaar blijven en hard werken aan het leren van Nederlands en zich voorbereiden op het verblijf in Nederland’’, vertelt burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo. ,,Als ze dan naar een reguliere woning verhuizen, zijn ze goed geïntegreerde buren.’’

Nu liggen beide panden nog wel wat geïsoleerd. Volgens Thijsen is hier toch voor gekozen omdat er in het verleden ook mensen gewoond hebben, en ze dus gemakkelijk zijn om te bouwen voor dit doel. Bovendien waren andere panden zo gauw niet beschikbaar. ,,Verder gaan mensen van hieruit de maatschappij in en hopen dat vrijwilligers uit de omgeving hier komen helpen bij de integratie.’’

Twee vrijwilligers staan al klaar: Mohamed Khdeer (26) en Abdalrahman Arafa (30). Beide jongemannen zijn ongeveer anderhalf jaar geleden uit Syrië gevlucht. Na een gevaarlijke boottocht hebben ze een maand of zeven in een asielzoekerscentrum gebivakkeerd. Nu wonen ze elk in een flatje in Groningen. Graag willen ze in Eelde vertellen hoe je als statushouder je weg in Nederland kunt vinden.

Zelf spreken ze al heel behoorlijk Nederlands. ,,Het is heel belangrijk dat je daar meteen hard op gaat studeren’’, weet Arafa. Khdeer: ,,Dat is niet altijd even gemakkelijk, want mensen komen uit een oorlogsgebied, hebben een zware tocht gehad en zijn erg moe. Maar je moet verder.’’

Zelfvoorzienende bouwpakketten

Goedkope huurwoningen zijn schaars, maar ondernemer Ronald Hoppel van het bedrijf Ecovario weet raad. Hij produceert bouwpakketten van tijdelijke woningen, die qua energie helemaal zelfvoorzienend zijn.

,,Als een gemeente een tijdelijke ontheffing verleent, kun je die huizen voor een jaar of vijf ergens neerzetten’’, vertelt hij. De bedoeling is dat de statushouders van Hoppel leren hoe ze de huizen moeten bouwen en dan dus ook zelf ergens neerzetten.

Komende dinsdag is er in het pand van de Flight Academy een informatiebijeenkomst voor de dorpsbewoners. Belangstellenden moeten zich tevoren aanmelden via www.tynaarlo.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu