Een denderende zomer was het niet voor de openluchtbaden in Drenthe. Maar corona haalt wel de zwemlust in mensen naar boven. 'Mensen willen actief blijven'

De magie van het openluchtzwembad is door corona en al z’n beperkingen misschien wel extra benadrukt. Drentse baden zijn om die reden hoopvol gestemd over de toekomst, ondanks een ongekend wisselvallig seizoen.

Zwembad Veenhuizen gaat op de kop. Op de foto maakt Merlijn uit Norg een sprong van de duikplank.

Zwembad Veenhuizen gaat op de kop. Op de foto maakt Merlijn uit Norg een sprong van de duikplank. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het kwakkelende zomerweer en de nog altijd geldende coronaregels resulteerden niet in baanbrekende bezoekerscijfers voor de zwembaden. Dat het geen best jaar was, betekent overigens niet dat angstvallig de hand op de knip wordt gehouden. Investeringen zijn of worden gedaan en de blik is gericht op de toekomst, blijkt uit een rondgang langs diverse Drentse baden.

Open tot november?

Zo kijkt buitenbad De Leemdobben in Vries of het bad open kan blijven tot november en misschien nog wel langer. Dankzij een vernuftig systeem van zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepompen - én genoeg zonneschijn - kan het water in Vries zonder al te veel energiekosten verwarmd worden. Volgens Roelof Rutgers, zwembadenmanager in de gemeente Tynaarlo, willen liefhebbers graag door blijven zwemmen, ook als het kouder wordt.

Een effect van corona, denkt Rutgers. „Helemaal in coronatijd willen mensen actief blijven.” Op dit moment wordt in Vries de interesse voor zwemmen in oktober en november in kaart gebracht. „Als er niemand komt, dan kunnen we de kosten niet dekken. Maar de eerste reacties zijn zeker positief.”

De Leemdobben baarde al opzien door begin maart de deuren te openen. Een primeur in het Noorden. Vorst van de week ervoor zat nog in de grond en toch durfde het buitenbad het aan om het zwemseizoen vroeg af te trappen.

‘Niet ontevreden’

Dat trok zwemfans. Toch betaalde de eerdere openstelling zich niet uit in enorme bezoekersaantallen. Mede vanwege de nog altijd geldende coronaregels. Grofweg houden die in: reserveren om baantjes te trekken en een maximum van zeshonderd zwemmers.

„Dat was wel eens jammer op mooie dagen”, zegt Rutgers. Normaal gesproken zit het populaire zwembad, dat ook veel Assenaren trekt, op zomerse dagen afgeladen vol. Dagcijfers van tweeduizend bezoekers zijn dan niet vreemd.

Dit jaar stokte de teller om en nabij de 23.000 mensen, zo’n 12.000 minder dan in andere jaren. Om dan te spreken van een goed jaar, voert Rutgers te ver. „Maar ontevreden ben ik ook niet. En wie weet wat langere openstelling nog gaat brengen.”

 

Meer abonnementen verkocht

De strijd van De Leemdobben staat niet op zichzelf. In Veenhuizen is ook wel eens geopperd om het buitenzwemseizoen te verlengen, maar volgens Hetty Koning van de stichting Zwembad Veenhuizen is dat een te dure grap. „Dat zou niet opwegen tegen de kosten die we dan moeten maken om het water op een aangename temperatuur te houden.”

Koning spreekt van een redelijk seizoen, dat op 12 september eindigt. Ook zij ervoer dat liefhebbers in coronatijd snakken naar de magie van zwemmen in de buitenlucht. „Bezoekersaantallen waren niet eens spectaculair hoog, maar we hebben wel meer abonnementen en tienbadenkaarten verkocht. We trekken beduidend meer mensen van buiten die komen zwemmen, vooral echte liefhebbers die genieten van de rust in ons bad.”

Twee jaar terug was het zwembad, van oorsprong bedoeld voor personeel van Justitie, op sterven na dood met slechts duizend euro in kas. Nu is alles anders en dankzij steun van de gemeente Noordenveld staat het bad in Veenhuizen aan de vooravond van een grootscheepse renovatie.

Met onder meer een nieuwe luie trap, nieuwe tegels en coating en een omkleedruimte voor mindervaliden. „En dan op naar volgend jaar. Hopelijk zonder coronamaatregelen”, klinkt het hoopvol.

Investeringen in Havelte en Erica

De wens om te investeren is er ook in het Geert Vos Bad in Erica, zegt stichtingsvoorzitter Klaas Jongstra. „We proberen het zwembad zo duurzaam mogelijk te maken. Met zonnepanelen willen we de kosten omlaag brengen. Uiteindelijk is het lange termijnplan om het water op een zo duurzame manier te verwarmen.”

De stichting ging dit jaar al met de pet rond in het dorp, geld inzamelend voor een nieuwe coating in het wedstrijdbad. Het kinderbad kreeg een opknapsessie. Investeren is mogelijk, ondanks een mager seizoen, zegt Jongstra. „We hebben nog vet op de ribben.”

In Havelte hebben ze bij zwembad De Kerkvlekken, dat het 65-jarig jubileum viert, net een hele operatie achter de rug. Het peuterbad is afgelopen voorjaar grondig opgeknapt en tegelijkertijd is een spraypark met allerlei watertoestellen aangelegd. „En dat trekt extra bezoekers”, vertelt vrijwilligster Mathilde Hoiting.

Zo’n 28.000 bezoekers vonden tot dusver de weg naar het Havelter bad en dat stemt tot tevredenheid. „We mogen absoluut niet klagen en schrijven zwarte cijfers onderaan de streep.” Meer abonnementen werden verkocht, maar tegelijkertijd mist Hoiting vaste gasten. „Vooral iets oudere zwemmers. Die zijn toch nog iets voorzichtiger en bleven daardoor weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
zomer
Coronavirus
menu