Een dubbel gevoel in een lege dierentuin in Emmen: stralend weer, maar de bezoekers ontbreken

Waar het paasweekend normaal gesproken een drukke tijd is voor dierentuinen zoals Wildlands in Emmen, blijven de deuren nu op slot door de coronacrisis. ,,Even iets aan de bezoekers uitleggen, dat mis ik nu wel.”

Dierenverzorger Vincent van Dalen loopt deze dagen met een dubbel gevoel door de dierentuin. Foto: DVHN

Dierenverzorger Vincent van Dalen loopt deze dagen met een dubbel gevoel door de dierentuin. Foto: DVHN

Onder een strakblauwe lucht staart dierenverzorger Vincent van Dalen (41) over de savanne van Wildlands. Een stel zebra’s doet zich tegoed aan een bult gras, giraffes slenteren wat rond en een van de neushoorns doorbreekt met een soort brul het getjilp van vogels.

Eigenlijk zijn alle ingrediënten voor een mooie voorjaarsdag in de dierentuin aanwezig. Toch loopt Van Dalen met ‘een dubbel gevoel’ door Wildlands. ,,Er ontbreekt namelijk iets: de bezoekers.”

In verband met de coronacrisis besloot de Emmer dierentuin op 13 maart de deuren tijdelijk te sluiten. Waar in het paasweekend vaak veel mensen naar de zoo afreizen, zijn de wandelpaden nu uitgestorven. De enige mensen in het park zijn zo’n 40 medewerkers. Onder normale omstandigheden waren dat er 250 geweest.

‘Als dierverzorger was je al extreem vaak je handen’

Voor de mensen die in het park werken, zien de dagen er anders uit dan normaal. Om te voorkomen dat iemand het coronavirus kan verspreiden, zijn het ochtendoverleg en de gezamenlijke pauzes geschrapt.

Ook verzorgen medewerkers alleen hun eigen, vaste groep dieren. Een rondje door het park wandelen is uit den boze. ,,Ik kom nu alleen nog maar bij de savanne en de stallen”, vertelt Van Dalen.

De werkzaamheden zelf zijn volgens de dierverzorger minder veranderd door de maatregelen. ,,Ik hoestte bijvoorbeeld al nooit in de buurt van de dieren. Ook was je als dierverzorger al extreem vaak je handen. Als ik een neushoorn train en uit mijn hand voer, was ik bijvoorbeeld altijd voor- en achteraf mijn handen”, vertelt hij.

(Tekst leest verder onder de foto)

Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen worden bij de primaten en de katachtigen in het park wel extra voorzorgsmaatregelen genomen door dierverzorgers, zoals het dragen van mondmaskers.

‘Je merkt weinig aan de dieren’

De negentig savannedieren die Van Dalen onder zijn hoede heeft, reageren volgens hem nauwelijks op de afwezigheid van bezoekers in het park. ,,Je merkt weinig aan ze. Savannedieren passen zich snel aan”, vertelt hij.

Dat laatste blijkt volgens de dierverzorger ook uit het feit dat de dieren sinds kort op de weg door de savanne staan te eten. ,,Normaal gesproken rijdt daar de safaritruck langs en blijven ze uit de buurt van de route.”

‘Graag over vertellen’

Zelf mist Van Dalen wel dat contact met de bezoekers. ,,Vroeger had je zo’n kreet dat als je niet met mensen overweg kon, dan werd je dierverzorger. Maar dat is al lang niet meer zo”, vertelt hij. ,,Onze dieren zijn de ambassadeurs van de dieren die in het wild leven en daar wil je de mensen graag over vertellen. Even iets aan de bezoekers uitleggen, dat mis ik nu wel.”

Niet spic en span

Hoewel de huidige situatie volgens Van Dalen ook wat kleine voordeeltjes biedt - zo hoeft het park nu om klokslag 10 uur niet volledig spic en span te zijn voor de bezoekers - hoopt hij vooral dat de deuren snel weer open kunnen.

,,Al is het belangrijkste dat we hier met elkaar gezond doorheen komen. Over een paar maanden is het vast nog mooi weer en hopelijk kunnen mensen dan weer langskomen. Voordeel is wel dat als je ergens lange tijd niet bent geweest, dat je er dan weer extra van kunt genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu