Een groter koetshuis op het kerkhof in Nieuw-Dordrecht, dankzij enthousiaste mannen uit het dorp

Met een kruiwagen vol specie loopt Roelof Jalving over de openbare begraafplaats in Nieuw-Dordrecht. ,,Je kunt wel zien dat ik hier de jongste ben. Bij mij stoppen ze het meeste in de krooi.’’ Roelf Prummel grijnst. ,,Heel goed, dan krijgen we er ook een beetje vaart in.’’

Herman Wubkes, Roelof Jalving, Roelf Prummel en Willem Botter aan het werk bij het oude koetshuis op de begraafplaats in Nieuw-Dordrecht.

Herman Wubkes, Roelof Jalving, Roelf Prummel en Willem Botter aan het werk bij het oude koetshuis op de begraafplaats in Nieuw-Dordrecht. Foto: DvhN

Op het kerkhof in Nieuw-Dordrecht is een groep vrijwilligers sinds kort bezig met een bijzonder project: de uitbreiding van het uit de jaren dertig daterende koetshuis. Het pand, dat eigendom is van de gemeente Emmen, wordt groter gemaakt zodat het ook als bezoekersruimte kan worden gebruikt.

Het is een initiatief van de stichting Werkgroep Vrijwilligers Nieuw-Dordrecht. ,,Als er bijzettingen zijn op het kerkhof, dan moeten nabestaanden na het officiële gedeelte altijd even wachten tot het graf weer netjes is gemaakt. Die mensen kunnen straks in tussentijd een kop koffie drinken in het vernieuwde koetshuis’’, zegt voorzitter Gerrit Wisman (84).

In plaats van mopperen aan het werk gaan

Ook families die het kerkhof bezoeken en daarna graag even rustig bij elkaar willen zitten, kunnen van het gebouwtje gebruik gaan maken. ,,Daarnaast zal een deel van het pand dienen als opslagruimte. Ook de vrijwilligersploeg die het kerkhof onderhoudt, kan er natuurlijk terecht.’’

Tot die groep behoren de vier mannen die maandagochtend aan het werk waren met de specie en kruiwagens: Roelof Jalving (67), Roelf Prummel (69), Willem Botter (68) en Herman Wubkes (72). De onderhoudsploeg bestaat al jaren. In het dorp vonden ze dat de gemeente het werk niet grondig genoeg deed. In plaats van mopperen haalden meerdere mannen het tuingereedschap uit de schuur en gingen aan het werk. Na verloop van tijd werd de ploeg steeds een beetje groter.

Het clubhuis van de visvereniging

Willem Botter: ,,We vinden het belangrijk werk, een kerkhof hoort er altijd netjes bij te liggen. Maar het is ook gewoon gezellig met elkaar.’’ Wie de handen uit de mouwen steekt, hoort de laatste nieuwtjes uit het dorp en uiteraard wordt er af en toe ook gelachen.

Gepauzeerd wordt er in het clubhuis van de visvereniging, vlakbij het kerkhof. ,,Iedere week wijzen we iemand aan die vrijwillig wat lekkers bij de koffie mee moet nemen. En we hopen altijd op koeken uit het Veenpark, want die zijn het lekkerst.’’

De uitbreiding van het koetshuis gebeurt door vrijwilligers, maar wordt financieel gezien mogelijk gemaakt door meerdere partijen. Onder meer de gemeente Emmen, de Rabobank en het buurtfonds van de Postcodeloterij leveren een bijdrage. Wanneer de klus met het koetshuis klaar is, is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu