Een hoop lawaai in de schoorsteen: inwoner Angelslo vindt een nest kauwtjes in zijn rookkanaal

Foto: Dierenambulance Zuidoost Drenthe.

Een inwoner van de wijk Angelslo in Emmen deed afgelopen weekend een melding bij Dierenambulance Zuidoost Drenthe: er kwam een hoop lawaai uit zijn rookkanaal.

Er bleek een nest kleine kauwen in te zitten die volop gevoed werden door hun ouders, wat het lawaai verklaarde, schrijft de dierenambulance op Facebook. ‘Iedere keer als één van ouders het broedsel kwam voeren gaf dat veel vleugelgewapper en hongerige kreten’.

Eigenwijze kauwen

‘Het kostte wat moeite en wat knutselwerk, maar toen hadden onze medewerkers ook wat. Vijf prachtige kauwenkinderen die heerlijke dicht op elkaar in de smalle pijp zaten op een dikke laag van nestmateriaal. De kuikens konden de volgende dag naar de vogelopvang waar ze op kunnen groeien tot stoere, eigenwijze kauwen.’

Koolmonoxidevergiftiging

Kauwen houden ervan hun nesten te bouwen in schoorsteenpijpen, schrijft de dierenambulance. Ze beschouwen het als een veilige omgeving waar ze op hun gemak eieren kunnen uitbroeden. Dat kan gevaarlijk zijn: als een nest de schoorsteenpijp blokkeert kan rook niet weg, wat een risico op koolmonoxidevergiftiging geeft.

‘Daarnaast zorgt het piepen van de jongen voor geluidsoverlast, kan het een nare geur veroorzaken, kunnen takken naar beneden vallen en verspreiden kauwen houtwormkevers via hun uitwerpselen.’

Gaas of bal

De oplossing? Heel eenvoudig, volgens de dierenambulance. Heb je een afvoer zonder kap op je dak dan volstaat het plaatsen van een ‘boldraadrooster’. In de andere gevallen kun je een bal aan een koord in de schoorsteen hangen. Zo kan de lucht door de schoorsteen maar is het voor de kauwen niet mogelijk om een nest te bouwen. Heb je een schoorsteen met kap dan kun je die het beste met gaas afsluiten, want zelfs in de kap kunnen kauwen een plek vinden voor hun nest.

Nieuws

menu