Een kunstwerk in een nieuwe Emmer rotonde. Maar wat gaat er komen?

Jaap Bakker met de drie ontwerpen voor een kunstwerk in de nieuwe rotonde in de Emmer wijk Bargeres. Foto: DvhN

Het duurt nog een tijdje voordat er verkiezingen zijn. Toch kunnen bewoners van de Emmer wijk Bargeres de komende week stemmen. Over de plaatsing van een kunstwerk in het midden van een nieuwe rotonde.

Een plek waar relatief veel botsingen en bijna-ongelukken gebeurden. Dat was de Y-splitsing bij de entree van Bargeres aan de kant van McDonald’s. Bij de wijkvereniging ging dan ook de vlag uit toen in maart 2019 werd begonnen met het vervangen van de splitsing door een rotonde.

Dat ook de naaste omgeving werd opgeknapt, zorgde voor extra vreugde. Toch is het project wat betreft de wijkvereniging nog niet af. In het midden van de rotonde moet nog een kunstwerk worden geplaatst.

,,Om mensen welkom te heten in onze mooie wijk’’, verduidelijkt Jaap Bakker, voorzitter van de wijkvereniging. De plaatselijke kunstenaars Dick Lubbersen, Ellen Kroeze en Myrte van Dijk werden gevraagd om met een ontwerp te komen. Die klus hebben zij inmiddels geklaard.

Twee ontwerpen van Helderrood

Maar welk ontwerp leidt tot het productie van het rotonde-kunstwerk? Daarover valt nog niets te zeggen. ,,Voordat wij als bestuur een besluit hierover nemen, willen we graag eerst de mening van wijkbewoners horen. Zij kunnen vanaf aanstaande zaterdag tot en met vrijdag 21 augustus hun stem uitbrengen. Via internet en in ons infopunt in het winkelcentrum.’’

Lubbersen en Kroeze hebben samen atelier Helderrood en het duo diende twee ontwerpen in, Hier ben in thuis 1 en Hier ben ik thuis 2. Het eerste ontwerp betreft een lijnen- en vlakkenspel met karakteristieke vormen die voorkomen in de wijk, het tweede ontwerp gaat uit van een huiselijk tafereel met een eettafel met stoelen, een lekkere luie stoel of bank en een schemerlamp.

Hond Grabber

Beide kunstwerken zouden uitgevoerd moeten worden in stoere en robuuste materialen, zoals hout en (corten)staal.

Van Dijk maakte een ontwerp in de vorm van een hond, die zij Grabber noemt. Het betonnen dier, dat qua profiel de vorm heeft van de Brinkenweg, begroet symbolisch iedereen die Bargeres binnen komt. De hond draagt een muts, om de huiselijkheid te benadrukken.

Hufterproof en van natuurlijk materiaal

De wijkvereniging Bargeres krijgt ieder jaar geld van de gemeente om te besteden aan projecten die de leefbaarheid vergroten. Uit dit potje wordt het kunstwerk betaald. ,,We hadden nog wat geld over van voorgaande jaren’’, zegt Bakker. In totaal is er voor het kunstwerk 22.000 euro beschikbaar. ,,Dat is inclusief alles, dus ook de plaatsing ervan.’’

Het kunstwerk moet aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moet het een herkenbare uitstraling hebben, hufterproof zijn en van natuurlijke materialen gemaakt zijn. Uiteraard mag het kunstwerk niet voor verkeersonveilige situaties zorgen. Bakker hoopt dat het kunstwerk nog voor het eind van het jaar geplaatst kan worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu