Een open dag houden in coronatijd: het Drenthe College laat zien hoe dat moet

Het Drenthe College is één van de weinige mbo-scholen in Noord-Nederland die fysieke open dagen houdt. Dat gaat prima, maar niet zonder een strikt protocol, blijkt op de locatie aan de Anne de Vriesstraat in Assen.

Docent Daniek Slomp (links) en opleidingsmanager Inge Wigchers leggen studiekiezers uit wat zij op de opleiding pedagogisch werk kunnen verwachten.

Docent Daniek Slomp (links) en opleidingsmanager Inge Wigchers leggen studiekiezers uit wat zij op de opleiding pedagogisch werk kunnen verwachten. Foto: Marcel Jurian de Jong

Op een normale open dag van het Drenthe College in Assen (locatie Anne de Vriesstraat) komen zo’n zevenhonderd studiekiezers langs, plus ouders en eventueel broertjes en zusjes. Een open dag in coronajaar 2020 gaat er heel anders aan toe, dat is wel duidelijk bij binnenkomst op dinsdagavond. Geen mensenmassa’s die samendrommen in de aula en overal hun neus achter deuren steken, maar een streng deurbeleid met registratie, afstand houden en looproutes volgen.

‘Zoete inval’

Studiekiezers moeten zich vooraf aanmelden voor één of meerdere mbo-opleidingen, krijgen een tijdslot en mogen slechts één begeleider meenemen. In groepjes van maximaal twaalf mensen krijgen ze in een gesloten lokaal informatie over de vakken die ze volgend jaar misschien wel gaan volgen.

„Het Drenthe College is, voor zover ik weet, de enige mbo-school in de regio die fysieke open dagen houdt”, zegt marketingmanager Bert Broekhoven. „Wij hebben heel bewust in een vroeg stadium al onderzocht hoe dat op een veilige manier kan én daarbij de Veiligheidsregio Drenthe op tijd ingeschakeld. Samen hebben we een heel streng veiligheidsprotocol gemaakt dat uitstekend werkt. Gelukkig maar, want wij vinden het toch heel belangrijk dat leerlingen en ouders kunnen zien waar ze volgend jaar terechtkomen.”

In de professionele keuken van de school is het verschil met vorig jaar nog wel het best te merken. Daar staat horecadocent Gerben Slot aan minder dan een handvol aspirant-studenten uit te leggen wat ze volgend jaar kunnen verwachten.

„Normaal is het tijdens een open dag een zoete inval in de keuken”, lacht hij. „Voor welke opleiding iedereen ook komt, allemaal komen ze even langs. Hier wordt dan gekookt, dat ruikt natuurlijk heerlijk en is leuk om te zien. Nu mogen alleen de mensen die zich voor de presentatie van deze opleiding hebben aangemeld, een kijkje nemen.”

In één streep terug

Twee verdiepingen hoger is het ook al zo rustig. Een groepje van drie studiekiezers en één ouder luisteren in een lokaaltje aandachtig naar docent Daniek Slomp en opleidingsmanager Inge Wigchers, die vertellen hoe de opleiding pedagogisch medewerker in elkaar zit. Jammer is dat na de uitleg geen rondleiding volgt. In één streep gaat het weer richting huis, of een volgende presentatie.

Toch is Thessa van der Horst (29) uit Assen blij dat ze gekomen is. Na twee keer haar baan te zijn kwijtgeraakt door een faillissement én een periode van ernstige ziekte te hebben doorstaan, is ze nu op zoek naar een nieuwe start. „Ik wil een papiertje om meer kans te hebben op een baan, vandaar dat ik hier ben. Ik kan mij vorige open dagen herinneren die leuker waren. Dan zag je bijvoorbeeld demonstraties van verschillende opleidingen. Nu werden we in een treintje direct naar boven gebracht en in een lokaal gezet. Dat is wel een beetje jammer, maar gelukkig deden de docenten wel heel enthousiast hun verhaal en kon ik veel vragen stellen omdat de groep zo klein is. Dat is dan wel weer fijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu