Een primitief en hard leven in de kinderkolonie in Veenhuizen. Maar wél een leven waarin je de unieke kans krijgt om naar school te gaan | Podcast De Koloniën aflevering 3

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen is gevestigd in één van de voormalige gestichten van de Maatschappij van Weldadigheid. Fotograaf: Rens Hooyenga

Een paar jaar na het ontstaan van de allereerste proefkolonie in Frederiksoord, ontstaat iets verderop in Veenhuizen de zogenaamde kinderkolonie. Drie gestichten stampt generaal Johannes van den Bosch daar tussen 1823 en 1825 uit de grond. Duizenden weeskinderen uit het hele land worden hier naartoe gebracht.

De gestichten zijn bepaald geen hotels. Primitief, zou je ze zelfs kunnen noemen. Een hard leven onder toezicht van opzieners die bepaald niet pedagogisch onderlegd zijn. Maar wat de jonge kinderen wél hebben is onderwijs. Al ver voordat de leerplicht landelijk wordt ingevoerd zitten jonge kinderen in Veenhuizen in de schoolbanken.

De Koloniën is gemaakt door DVHN-verslaggevers Leonie Sinnema, Stef Bekhuis en Renate Winkel. In de vijfdelige podcast duiken de makers in de Koloniën van Weldadigheid, inmiddels benoemd tot Unesco werelderfgoed. Hoe was het om daar als armoedzaaier te leven? Welke sporen uit het verleden vind je er nu nog terug? En wat kunnen we er 200 jaar later eigenlijk van leren? Ze gaan op zoek naar de erfenis van dat revolutionaire plan van die bevlogen generaal: de Maatschappij van Weldadigheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
De Koloniën
menu