Ton voor elf duurzamere dorpshuizen

Elf dorpshuizen in Midden-Drenthe krijgen samen 110.000 euro van de gemeente om de gebouwen duurzamer en energiezuinig te maken.

De energiebesparende maatregelen moeten de armlastige dorpshuizen helpen de exploitatie rond te krijgen omdat ze minder geld kwijt zijn aan energie. Veel dorpshuizen in het gebied kampen met een krappe begroting.

Investering

Het geld voor de werkzaamheden komt uit de pot van het duurzaamheidsproject ‘Onbeparkt Holdbaar’ van de gemeente. Naast de dorpshuizen doet het sportcomplex in Wijster ook mee. Het voorstel moet in april nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het grootste bedrag gaat naar De Tille in Witteveen. Daar wordt voor bijna 27.000 euro geïnvesteerd in het isoleren van de gevels, dubbele beglazing van de gymzaal, led-verlichting, en ruimteafhankelijke regeling van centrale verwarming.

Besparing energie

Leo Klaverkamp bestuurslid van De Tille is blij: ,,Wij geven het meest uit aan energie, zo’n 12.000 euro per jaar op een begroting van 35.000 euro. Als wij daar 5000 euro op kunnen besparen door zulke maatregelen, zou dat fantastisch zijn.’’

Bijna 20.000 euro is voor De Heugte in Nieuw-Balinge. Daar komt dubbelglas, led-verlichting en aanwezigheidsdetectie.

Dorpshuis De Schuur in Zwiggelte wordt voor 17.500 euro duurzaam gemaakt. De zoldervloer wordt geïsoleerd en er komt een tussenmeter voor het splitsen van gas en elektra met het restaurant.

In Balinge wordt ‘t Broekhoes voor 10.000 euro opgeknapt. Het dak, de gevels en leidingen worden geïsoleerd en er komt dubbelglas.

Tegenprestatie

Kleinere bedragen worden ook uitgedeeld. In d ‘Aole Bieb Hoogersmilde wordt voor 1800 euro koolmonoxidedetectie aangebracht en voor dubbelglas in het tochtportaal gezorgd.

Als tegenprestatie voor het geld moeten de besturen van de dorpshuizen ieder een duurzaamheidsdag voor de buurt organiseren.

De negen overige dorpshuizen in het gebied doen nog niet mee, maar komen in een volgende ronde aan bod.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu