Een tweede leven voor grafstenen van het katholieke kerkhof in Erica

Op het kerkhof in Erica zijn zo'n 40 grafstenen verwijderd. Op de foto Ronny van Rijswijk (met pet) en Herman Wehkamp, medewerkers van Cuperus. Foto: Foto Boudewijn Benting

Op het rooms-katholieke kerkhof in Erica zijn de afgelopen dagen zo’n veertig grafstenen verwijderd. Het gaat om exemplaren waarvan de huurperiode is verstreken en de termijn door nabestaanden niet is verlengd.

Volgens Kobus Beukers van de stichting die het kerkhof beheert betreft het exemplaren uit verschillende periodes. Grafstenen die vanuit historisch perspectief interessant zijn, worden niet weggehaald.

Het bedrijf Cuperus Gedenken klaarde in Erica de klus. Dit bedrijf heeft vestigingen door het hele land, onder meer in Emmen.

Hergebruik onbeschadigde stenen

Onbeschadigde grafstenen worden indien mogelijk opnieuw gepolijst en hergebruikt. ,,In het verleden werden alle stenen weggegooid, maar dat is natuurlijk allesbehalve duurzaam. Waarom zou je uit China en India natuurstenen importeren, terwijl je ook bestaande grafsteen een soort tweede leven kunt geven’’, zegt Simon Janssen, woordvoerder van Cuperus Gedenken.

Het hergebruik gebeurt onder de naam Circle Stone . In 2016 was de laatste keer dat op het rooms-katholieke kerkhof in Erica een vergelijkbare actie plaats vond. Toen werden zo’n zestig grafstenen weggehaald.

Nieuws

menu