Een verstoorde arbeidsrelatie, maar met wie eigenlijk?

Vanboeijen in Assen. Foto: Google Streetview

Zorginstelling Vanboeijen wil regiomanager Karin Verkerk ontslaan omdat ze een verstoorde arbeidsrelatie zou hebben. Maar met wie heeft ze eigenlijk een verstoorde arbeidsrelatie?

Kantonrechter Rein Terpstra legde woensdag tijdens de rechtszitting in Assen de vinger op de zere plek toen hij die vraag stelde op de zitting waar de ontslagzaak aan de orde kwam. De kersverse directeur bestuurder Ben van Kessel moest het antwoord even schuldig blijven.

Hij is dinsdag in zijn functie benoemd, nadat de vorige interim-bestuurder Dick van Goor was vertrokken vanwege een onoverbrugbaar verschil van inzicht met de Raad van Toezicht. Van Goor zelf is pas in oktober vorig jaar aangetreden, nadat het Gertjan Veening was opgestapt omdat hij onvoldoende draagvlak had in de organisatie.

Van een verstoorde arbeidsrelatie is nooit sprake geweest, betoogde juriste Xenia den Drijver namens Karin Verkerk. De regiomanager wil erg graag bij Vanboeijen terugkeren. Enkele jaren geleden is ze er gaan werken omdat mensen er alles kunnen zeggen, hield ze rechter Terpstra in haar slotwoord voor. ,,Ik vind het erg verdrietig dat ik dit nu niet meer kan en hoop dat  de oude situatie  hersteld kan worden.''

Geen draagvlak

Terpstra neemt twee weken de tijd om te bepalen of het aangevraagde ontslag rechtmatig is. Zo ja, dan moet hij zich nog uitlaten over de vraag of Vanboeijen dan wel Verkerk verwijtbaar hebben gehandeld. Want Verkerk meent dat ze aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding van 50.000 euro als het ontslag doorgaat, omdat de werkgever haar slecht zou hebben behandeld.

Advocaat Gerrit Ham betoogde namens Vanboeijen het tegendeel. Organisatieadviseur Remco Berendsen heeft in zijn ogen gedegen onderzoek gedaan en vastgesteld dat er geen draagvlak is voor Verkerk binnen de organisatie. Hij baseert dit onder meer op gesprekken met 118 van de circa 1600 medewerkers. ,,Om Vanboeijen weer een veilige organisatie te maken, waar mensen niet met zichzelf maar met de zorg voor cliënten bezig zijn, is het nodig het management en de top te vernieuwen.''

Den Drijver stelde dat het onderzoek niet representatief is en dat haar onvoldoende gelegenheid is gegeven tot wederhoor. Ook zou verzuimd zijn het gesprek met haar aan te gaan.

De rechtszaak werd bijgewoond door enkele tientallen medewerkers van Vanboeijen.

Lees hier het liveverslag terug:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu