Een verstoring gevonden met de radar in de grond. Ligt hunebed 53 dan toch in Gasselte?

Met een radar is de heuvelige grond bij Gasselte onderzocht. Ligt hier een hunebed van tientallen meters lang? Amateurarcheoloog Lammert Hingstman uit Bronneger weet het zeker.

Lammert Hingstman (rechts) met zijn wichelroede bij de plek waar hij meent het 53ste hunebed te hebben ontdekt. Sander Kremer (links) en Bart Hamstra doen onderzoek met de grondradar.

Lammert Hingstman (rechts) met zijn wichelroede bij de plek waar hij meent het 53ste hunebed te hebben ontdekt. Sander Kremer (links) en Bart Hamstra doen onderzoek met de grondradar. Foto: Harry Tielman

De 77-jarige Lammert Hingstman loopt met de twee stokjes van zijn wichelroede vlak achter Sander Kremer en Bart Hamstra. De twee mannen van Alsema BV uit Zuidlaren trekken een radar over het hoge gras, bedekt met bladeren. De wichelroedes bewegen af en toe, terwijl de grondradar elektronische golven de Hondsrug instuurt. Zoals een onderzeeër werkt met sonar, zo hopen Kremer (22) uit Ten Boer en Hamstra (33) uit Annen hier in Gasselte een verstoring in de grond te vinden.

‘Geen spookverhalen’

Ze zijn sinds donderdagochtend negen uur bezig. Ze lopen 24 keer met de radar over de heuvelige grond. Bij de negende ‘sleeptocht’ over de vermeende grafheuvel ziet Kremer iets. Het beeld golft wat. Dipt naar beneden. Op ruim anderhalve meter diepte zit iets, ziet Kremer. De grond erboven is nooit aangetast. ,,Hier ligt absoluut wat.” Zijn collega is het met hem eens.

Zou het dan toch het hunebed van Gasselte zijn, het 53e van Nederland? Amateurarcheoloog Hingstman, getooid met een grote zwarte Sovjet-bontmuts twijfelt geen seconde. ,,Ik vertel geen spookverhalen.” Hingstman is met zijn wichelroede ontdekker van de vermoedelijke stenenpartij.

Een nieuwsgierige man die bij het radaronderzoek komt kijken, denkt er het zijne van. ,,Als ik een halve fles Berenburg op heb, denk ik ook dat hier een hunebed ligt”, hoort Hingstman hem zeggen. Hij lacht. En denkt: afgunst. Dat is-ie gewend.

Hingstman is in archeologische kringen niet onomstreden. Zeker, hij heeft in het verleden vondsten gedaan. Maar deskundigen geloven lang niet alles. De 77-jarige haalt zijn schouders op. Laat ze maar lachen. Laten ze hem maar voor gek verslijten.

Uit zijn auto haalt hij twee grote stukken karton waarop hij een kaart heeft getekend van hunebed nummer 53, waar hij heeft geprikt en waar zijn stok hard steen raakte. Tientallen meters lang is-ie, dit nog onontdekte hunebed.

Zijn zoon is er net zo van overtuigd: ,,In Borger hadden ze de grootste. In Gasselte hebben we de grootste. Let maar op.”

Hingstman is van de week nog een keer wezen zoeken. ,,Hierachter liggen ook nog tien boerderijen. Er heeft een nederzetting gestaan. En ook nog een tweede hunebed van zo’n zestien meter lang.” Hij laat het tweede stuk karton zien.

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze komt een kijkje nemen. Het enthousiasme van de 77-jarige amateurarcheoloog werkt aanstekelijk. Wat als hij echt gelijk heeft? Wat als hier, op die heuvel achter dorpshuis De Trefkoel, echt een hunebed ligt.

Hiemstra houdt een slag om de arm, maar durft wel te fantaseren over wat er onder zijn voeten ligt. ,,Dit gebied is nog nooit in cultuur gebracht. Verrassend vind ik dat.”

De burgemeester kwam eerder in de week al even kijken bij Hingstman.

,,Ik wilde spitten om te laten zien aan de burgemeester dat ik gelijk had’’, zegt Hingstman. ,,Maar dat mocht niet van hem. Maar met de handen grond wegkrabben mag wel. Nou, ik op de knieën en krabben met de vingers. Kijk maar even wat daar ligt.”

Hingstman wijst naar de heuvel waar een grijs stuk kei is ontbloot. Hoe groot die is, daar is met het blote oog en zonder enige vorm van relevante deskundigheid bij de verslaggever geen zinnig woord over te zeggen. Hingstman: ,,Als dat geen hunebed is.”

Proefgedraaid met radar in Gieten

Hiemstra vroeg een archeoloog van Libau en de provinciaal archeoloog om ter plaatse te gaan kijken. Zij sluiten de aanwezigheid van een hunebed zeker niet uit. Hoewel een nederzetting volgens hen ontbreekt. Hingstman: ,,Die heb ik gisteren ja gevonden. Die tien boerderijen.”

De 22-jarige Sander Kremer, stagiair bij Alsema, had net de grondradar van het bedrijf wat opgepoetst dat zeven jaar lang stof had gevangen in de loods, toen hij het verhaal van Hingstman las. Hij mailde meteen de gemeente.

,,Dankzij wat aanpassingen en updates aan de radar kunnen we dit onderzoek verrichten”, vertelt de student civiele techniek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Samen met collega Hamstra deed hij een proef in Gieten, waar collega’s wat keien hadden begraven. ,,Die stenen vonden we allemaal.”

En ook hier in Gasselte hebben ze ‘beet’. Wat ze hebben gevonden is nog niet duidelijk, maar het is zeker geen kleine zwerfkei. Burgemeester Hiemstra bevestigt dat binnenkort archeologisch onderzoek met grondboren zal worden uitgevoerd.

Hingstman: ,,Ik vertel echt geen spookverhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie
menu