Een wereldprimeur bij voetbalclub EHS '85 in Emmen. Pupillen spelen begin november op een biologisch afbreekbaar kunstgrasveld

Van links naar rechts Aaltje Bosma (voorzitter), Henk Hilbrands (vrijwilliger), Ronald Emmens (wedstrijdsecretaris/penningmeester), Harrie Middeljans (vrijwilliger) en Henk Eberhard (vrijwilliger). Foto: Rody Bal

EHS ’85 uit Emmen is vanaf volgende week de eerste club ter wereld met een biologisch afbreekbaar kunstgrasveld. De oude kunstgrasmat van het 1000 vierkante meter omvattend pupillenveld van de club uit Emmerschans is woensdag verwijderd en maakt plaats voor biologisch afbreekbare kunstgrasgarens en invulkorrels.

Het kunstgrasveld is ontwikkeld door Senbis Polymer Innovations uit Emmen. Dat bedrijf reageerde twee jaar geleden op een opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn om een oplossing te vinden voor het afvalprobleem van de kunstgrasvelden. Dat probleem is aanzienlijk, want ons land telt op dit moment ruim 3500 van die velden.

Hoognodig aan vervanging toe

Volgens wedstrijdsecretaris Ronald Emmens kwam zijn club via de gemeente Emmen in contact met Senbis.

,,Het kunstgras van ons pupillenveld is na vijftien jaar hoognodig aan vervanging toe. Via de gemeente Emmen is het balletje gaan rollen. Het Emmer bedrijf zocht dichtbij huis een geschikte accommodatie om het biologische afbreekbare kunstgrasveld te realiseren. Een echte win-winsituatie.”

Ook wijkverenigingen dragen steentje bij

Naast EHS ‘85 leveren ook de wijkverenigingen Emmerschans en Emmerhout, de club van 100 van EHS ’85, de provincie Drenthe, de gemeente Emmen en Senbis bijdragen in de kosten. „Dit is een eerste serieuze stap naar verduurzaming van ons sportpark”, zegt Emmens.

De verwachting is dat het veld in de eerste week van november zal worden opgeleverd.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu