Een winkeltje, school en kinderopvang: de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Papenvoort wordt een minidorp

In Aa en Hunze konden omwonenden en raadsleden donderdagavond alvast een kijkje in de nieuwe opvang voor Oekraïeners werpen. Op het Yorneoterrein komen zelfs een school, kinderopvang en miniwinkel.

De Yorneo-locatie in Papenvoort voor Oekraïeners werd in april geopend. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en voormalig wethouder Henk Heijerman gaven een rondleiding.

De Yorneo-locatie in Papenvoort voor Oekraïeners werd in april geopend. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra en voormalig wethouder Henk Heijerman gaven een rondleiding. Foto: Marcel Jurian de Jong

In een kamertje op het Yorneoterrein staat het vol met eten. Potten rode kool, blikken soep, zakken luiers, pakken sap, luiers en koffie. ,,Hij is wel over datum, die koffie”, zegt iemand. ,,Waar maak je je druk om? Ik let daar nooit op”, zegt een van de rondgeleide raadsleden.

Het idee: een winkeltje voor de tweehonderd Oekraïense vluchtelingen die hier binnenkort komen wonen. Als de bewoners iets vergeten zijn in de supermarkt, kunnen ze met hun wekelijkse 60 euro aan leefgeld aanvullende spullen kopen in het campingwinkeltje vol gedoneerd voedsel. „Als de mensen hier komen, krijgen ze een pakketje met eten en drinken voor de eerste dagen. Daarna moeten ze zelf boodschappen doen”, zegt Marleen Schulte van de gemeente Aa en Hunze, die zich inzet voor de opvang.

Volgens Schulte zijn de Nederlandse etiketten op de voedingsproducten soms lastig. „Ik hoorde dat mensen elders hun appelmoes in de magnetron stopten. Het is goed om dat te begeleiden bij onder meer het koken. Dat doet welzijnsorganisatie Impuls”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's