Het is Wereld Suïcide Preventiedag: 'Vraag eens: wie zal jou het meest missen? En je bent in gesprek'

In Drenthe sterven jaarlijks ongeveer 80 mensen door zelfmoord. Vooral jongeren. In de leeftijd 10 tot 20 jaar is suïcide de grootste doodsoorzaak.

Fietsen helpt om te praten over zelfdoding, zoals hier op de wielerbaan in Assen.

Fietsen helpt om te praten over zelfdoding, zoals hier op de wielerbaan in Assen. Foto DVHN

Elke dag zijn er in ons land vijf geslaagde zelfmoorden. Dat komt neer op zo’n 1800 gevallen per jaar. Tweederde is man. Daarnaast belandden er dagelijks 40 mensen op spoedeisende hulp in het ziekenhuis na een suïcidepoging.

Nare cijfers die donderdag centraal stonden op Wereld Suïcide Preventiedag. In Drenthe werd stilgestaan bij zelfdoding in het Wielercentrum Assen. Daar verzamelden zich hulpverleners, nabestaanden en enkele mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Jongeren

Onder jongeren is zelfmoord de meest voorkomende doodsoorzaak. Eén op de 25 jongeren heeft wel eens een zelfmoordpoging gedaan en tien procent van de jongeren denkt daar wel eens over na. Een zelfdoding treft ongeveer 135 andere mensen. Naast familie zijn dat vrienden, buren, collega’s, klasgenoten en medesporters.

De man van Margareth Wolters-Sulmann uit Nieuw Weerdinge pleegde in 2006 zelfmoord. ,,Ik was aanvankelijk boos, want ik bleef achter met de kinderen. Hij had een verslaving, op zijn werk ging het niet goed en financieel ook niet. Dat hij geen uitweg meer zag heeft hij nooit met me gedeeld. Hij zat bij het leger en werkte daarna bij Justitie, een wereld van stoere kerels. Daar werd niet over zelfmoord gesproken. Had ik het maar geweten, dan hadden we er samen over kunnen praten. Daar heb ik jarenlang mee geworsteld.”

Praten

Margareth is nu vrijwilliger van de stichting Nabestaan na Zelfdoding Drenthe waar ze lotgenoten treft en helpt. ,,Ik heb hulp gehad en kan er nu goed over praten.” Praten, dat is een van belangrijkste dingen om zelfmoord te voorkomen, leggen Klaas Overbeek en Marloes Dijkema van GGZ-Drenthe uit tijdens de bijeenkomst in het Wielercentrum. ,,Vraag jij wel eens aan iemand die in de put zit: denk je wel eens aan zelfmoord?”

Zo’n 40 procent van de mensen die zelfmoord plegen zijn in beeld bij de zorg. Klaas Overbeek: ,,Dat betekent dat 60 procent niet in beeld is. De meeste mensen willen niet dood, maar zien geen uitweg meer. Ze zijn kwetsbaar en hebben stress door nare ervaringen, angst en depressies. Ze voelen zich alleen, vinden dat ze anderen tot last zijn en uiteindelijk zijn ze niet meer bang voor de dood. Ze zitten in een fuik en kunnen er niet meer uitkomen. Die fuik moet van onderen weer open. Vraag eens: wie zal jou het meest missen? Dan kom je al snel bij de kinderen en partner uit. En je bent in gesprek.”

Fiets

Sport is een belangrijk middel om over suïcide in gesprek te raken. Vandaar dat deelnemers gisteren op de fiets sprongen en een paar rondje over de wielerbaan in Assen reden. Met een gele bloem voor het stuur, ter nagedachtenis aan hen die leven lieten.


Preventiedag

Wereld Suïcide Preventiedag staat in het teken van voorkomen van zelfmoord en van aandacht voor geestelijke gezondheidsproblemen. Jaarlijks sterven wereldwijd een miljoen mensen door zelfmoord. In Nederland doen jaarlijks zo’n 100.000 mensen een poging, 1800 van hen sterven. Dat aantal neemt toe, ook door de coronacrisis zo is de verwachting.

Wil je naar aanleiding van dit artikel praten? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu